Burn out symptomen – Heb ik een burn out?

In dit artikel lees je de belangrijkste symptomen.

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Burn out symptomen zijn erg lastig te herkennen. Wil jij weten of je een burn out hebt? In dit artikel lees je de belangrijkste symptomen van een burn out.

Burn out symptomen

We hebben het gevoel dat we tegen een burn out aanzitten of dat het al zover is. Maar toch durven we nog niet te accepteren dat we een burn out hebben. Op het moment gokken we dat onze klachten overeenkomen met de symptomen van een burn out. Maar in hoeverre is dit het geval?

De informatie op deze pagina gaat dieper in op de belangrijkste burn out symptomen. Omdat het onmogelijk is alle symptomen te bespreken, bestaat de kans dat jouw klachten maar deels of zelfs niet in dit overzicht voorkomen. Mocht dat zo zijn, schroom dan niet om op dit artikel te reageren.

Het zal je opvallen dat sommige van de besproken symptomen kunnen verschillen per geslacht. In de gevallen waar dit zo is, lichten we dit toe. Net als dat we lichamelijke burn out symptomen een aparte plaats geven van mentale en sociale symptomen.

Inhoudsopgave

Wat is een burn out eigenlijk?

Alhoewel de onderstaande symptomen je een duidelijker beeld zullen geven van wat een burn out precies is, is een korte definitie handig voor wanneer je aan een ander deze zeer onprettige situatie wilt uitleggen.

Een burn out is het continue gevoel dat je volledig uitgeblust bent. Je mentale en fysieke batterij lijkt altijd bijna leeg te zijn en je hebt vrijwel nergens meer behoefte aan. Sociaal, mentaal en fysiek presteer je anders dan wat je gewend bent en deze cyclus lijkt geen einde te kennen.

Lichamelijke symptomen van een burn out

De belangrijkste indicatoren van een burn out zijn van lichamelijke aard. Alhoewel de mentale en sociale symptomen consistenter zijn, oftewel vrijwel altijd aanwezig, is het lastiger onderscheid te maken tussen andere vormen van mentale druk, zoals een tijdelijke stresspiek.

Vermoeidheid waar geen einde aan lijkt te komen

Vermoeidheid en slapeloosheid gaan in een burn out vaak hand in hand. Moe zijn is een van de lichamelijke symptomen die direct invloed heeft op onze sociale en mentale symptomen. Doordat we vermoeid zijn worden we trager, sneller geïrriteerd en kunnen we nog slechter tegen stress.

Man met een burn out

Elke dag voelt ons lichaam alsof het compleet aan alle energie onttrokken is. Dit burn out symptoom zorgt ervoor dat we niets anders meer kunnen doen. Het enige wat we kunnen, is op bed liggen en wachten totdat we in slaapvallen.

Goede nachtrust is verleden tijd

Maar als we een keer snel in slaapvallen, is het feest vaak van korte duur. We worden vaak wakker, slapen onrustig of komen zelfs niet meer in slaap.

De angst voor een burn out maakt het alleen maar erger. We blijven de vele symptomen door ons hoofd laten gaan en proberen met een oplossing te komen. Stress voegt hier nog een laag aan toe waardoor we de oorzaak van de mogelijke burn out nauwelijks meer kunnen achterhalen.

Minder eetlust als burn out symptoom

Hoe dieper we in de opsomming burn out symptomen komen, hoe meer de eerdere symptomen nieuwe klachten in gang zetten. En een verminderde eetlust is er hier een van.

Als we langdurig burn out klachten ondervinden zoals slapeloosheid en vermoeidheid, zullen we minder zin hebben in eten dat we normaal lekker hadden gevonden. We beginnen alledaagse activiteiten pessimistischer in te zien. We zitten met ons hoofd bij hetgeen dat onze burn out veroorzaakt en daardoor krijgen we in vrijwel alles wat we doen minder zin.

Lagere weerstand en dus vaker ziek

Het meest verraderlijke burn out symptoom is de verminderde weerstand van ons lichaam tegen alledaagse kwaaltjes. We voelen ons een stuk sneller grieperig en komen daardoor in een negatieve spiraal terecht.

Iedere keer dat we namelijk ziek worden, zullen we ook meer zorgen krijgen. Mogelijk moet jij je steeds vaker ziek melden of voel je je nutteloos doordat je hele dagen in bed ligt.

Het schiet kortom niet op. En de burn out symptomen blijven elkaar opstapelen doordat het ene symptoom de ander in gang zet.

Mentale symptomen van een burn out

Vrijwel tegelijk zullen de mentale burn out symptomen opkomen. Veel van deze mentale klachten zijn bijzonder lastig te herkennen. Dit komt vooral doordat een groot aantal symptomen van een burn out overeenkomen met andere vormen van overspanning, zoals tijdelijke stresspieken.

Machteloosheid op ieder vlak

Van nature willen we als mens de controle houden over wat we doen en waarom. Vlak voor en tijdens een burn out krijgen we echter het gevoel dat we de controle verliezen. Niet alleen over het heden maar ook over de toekomst.

Werken met een burnout

We proberen er alles aan te doen om een burn out te voorkomen. Dit is juist wat de burn out erger maakt. We proberen namelijk geforceerd symptomen op te lossen. En je kunt het al raden: het is juist de oorzaak van de burn out die je moet aanpakken.

We worden sneller emotioneel

Een van de mentale symptomen van een burn out die bij vrouwen aanzienlijk vaker voorkomt dan bij mannen, is het opspelen van de emoties.

Als vrouw zal je het zonder twijfel herkennen: je raakt emotioneel van dingen waar je anders niet emotioneel van zou kunnen worden. Tijdens een burn out kunnen deze emoties extremer worden dan normaal. We reageren ons soms zelfs af op anderen waar dat absoluut niet geplaatst is.

Slechtere concentratie, meer (kleine) foutjes

Ook op de werkvloer zijn burn out symptomen te merken. We vinden het namelijk lastiger om onszelf op normaliter eenvoudige taken te concentreren. Zonder dat we het direct doorhebben maken we veel kleine foutjes, waardoor we slechter presteren en nog meer stress krijgen.

Depressieve gevoelens

Ieder besproken symptoom heeft uiteindelijk als gevolg dat we zelfs depressief kunnen worden. We vinden het lastig om nog ergens het positieve van in te zien.

En als meest heftige burn out symptoom, zullen in veel gevallen depressieve gevoelens een rol gaan spelen. Een teken dat het absoluut tijd is om professionele hulp te gaan zoeken om je burn out bespreekbaar te maken.

Misschien vind je dit ook interessant?

Wil je van je stress af en ontspannen zijn?

Dan kan dit wel eens dé oplossing zijn!

JA! IK WIL GEEN STRESS MEER!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *