Haaruitval door stress

Waarom het gebeurd en wat je er tegen kan doen!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Haaruitval door stress? In dit artikel lees je hoe het komt dat je haar uitvalt en wat je tegen haaruitval door stress kan doen.

Haaruitval door stress

Heb jij haaruitval door stress? Haaruitval is iets wat niemand wil. Je haar wordt steeds dunner en je zelfbeeld gaat omlaag. Bij sommige mannen staat een kale kop en kunnen dan best zonder haar leven. Bij vrouwen is het een ander verhaal en als vrouw ga je niet snel kaal door het leven.

Uiteindelijk wil eigenlijk niemand kaal of met dun haar door het leven als je eerst gewoon een goede bos haar had.

Helaas kan er bij langdurige haaruitval blijvende kaalheid optreden. Maar kan je aan haaruitval door stress iets doen of moet je hier maar meeleven?

In dit artikel lees je waardoor het komt dat je haar uitvalt door stress en wat je hier aan kan doen.

Inhoudsopgave

Stress en haaruitval

Door stress kan je haar uitvallen en dat is natuurlijk iets wat niemand leuk vind. Door haaruitval kan je zelfbeeld naar beneden gaan wat alleen maar meer stress met zich meebrengt.

Als je stress hebt dan maak je de hormonen cortisol en adrenaline aan. Dit gebeurd omdat je lichaam in een soort overlevingsmodus staat, ook wel de vecht-of-vluchtreactie. Het is niet erg dat je deze hormonen aanmaakt maar teveel kan vervelende bijwerkingen hebben zoals haaruitval.

Gelukkig is hier iets aan te doen en dat is natuurlijk van je stress afkomen. Ook zijn er andere manieren om je haaruitval tegen te gaan en zelfs te zorgen dat dit weer terug groeit.

Wel moet ik je zeggen dat deze andere manieren natuurlijk niet de beste oplossingen zijn. Stress zorgt niet alleen voor haaruitval maar kan talloze andere vervelende dingen veroorzaken. Het belangrijkste is dat je uiteindelijk altijd iets aan je stress gaat doen.

Heb ik haaruitval door stress?

Haaruitval kan door veel verschillende factoren komen en één daarvan is stress. Het is daarom ook belangrijk om eerst bij een huisarts langs te gaan zodat deze kan bevestigen of je haaruitval echt door stress komt.

Haaruitval door stress gebeurd vaak geleidelijk over het hele hoofd. Het kan voorkomen dat het aan de voorkant boven op je hoofd iets dunner is. Dit kan komen doordat je met stress vaak met je hand in het haar zit en onbewust hier aantrekt. Hierdoor kan op die plek je haar sneller dunner worden.

Man met haaruitval

Het kan ook voorkomen dat er plotseling meer haar uitvalt dan normaal. Als dit gebeurd door stress dan heeft het de kenmerken van geen last van je hoofdhuid zoals pijn of jeuk en het valt plotseling uit.

Waarom valt je haar uit door stress?

Door stress maak je de stress hormonen cortisol en adrenaline aan. Deze komen hormonen komen in de talgklieren terecht en zorgen voor een teveel aan melkzuur.

Melkzuur is niet goed voor je haar en tast dit dan ook aan met de gevolgen dat je haar uitvalt door stress. Ook zorgt het ervoor dat de aanmaak van nieuwe haren wordt belemmerd.

Waar je op moet letten met stress is dat je dan ook niet teveel met je handen in het haar gaat zitten. Hierdoor trek je heel makkelijk de haren uit je hoofd. Dit zorgt ervoor dat je alleen maar sneller dunner haar hebt en uiteindelijk kaal bent.

Wat te doen tegen haaruitval door stress?

Als je door stress haaruitval krijgt dan is het belangrijk om hier snel iets tegen te doen. Er zijn verschillende dingen die je kan doen tegen haaruitval door stress. Denk dan aan crèmes, conditioners, vitamines maar ook goed slapen.

Wel blijft het belangrijk om de stress bij de bron aan te pakken want dan pak je het ook goed aan. Dit zal er ook voor zorgen je een grotere kans heb dat je haargroei weer terug komt.

Hoofdhuidmassage

Een van de belangrijkste dingen is dat je een goede doorbloeding hebt in de hoofdhuid. Om te zorgen dat dit gebeurd kan je een hoofdhuidmassage nemen.

Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten meer opengaan staan en het bloed beter kan gaan stromen. Voor een hoofdhuidmassage zijn er verschillende middeltjes te koop in de drogist.

Gezond eten en vitamines

Bij stress is het belangrijk om wel goed te blijven eten en je zorgt dat je de dagelijkse vitamines binnen krijgt. Omdat deze haaruitval door stress wordt veroorzaakt en vitamines belangrijk zijn bij stress heeft dit dus ook positief effect op je haargroei.

Ook kan je speciaal voor je haar middeltjes krijgen die ervoor zorgen dat je haar de benodigde vitamines krijgt. Maar let wel op dit is niet een langdurige oplossing. Je haaruitval komt door stress dus moet je de bron ook aanpakken om echt van de haaruitval af te komen.

Ontspanningsoefeningen

De beste manier blijft je stress aan pakken en dat kan je doen door te ontspannen. Je zou dan kunnen denken aan rust nemen of ontspannings yoga.

Veel mensen vinden yoga een beetje zweverig, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Er zijn talloze verschillende soorten yoga oefeningen. Je hoeft dan niet met je benen omhoog of wat dan ook.

Er is namelijk ontspannings yoga waarbij je alleen maar ontspannen hoeft te zitten of liggen. Het gaat erom dat je vooral let op je ademhaling en dat je gaat ontspannen.

Vrouw doet een yoga oefening

Nog niet overtuigd? Ga maar eens ontspannen op een goede stoel zitten zoals een eetkamerstoel. Laat je armen langs je lichaam hangen en sluit je ogen. Let er nu goed op dat je via de buik ademt en niet je borst. Als je dit 15 minuten doet en je opent je ogen dan zal je merken dat dit een heerlijk ontspannen gevoel geeft.

Ontspanningscursus tegen stress

Een ontspanningscursus volgen zodat je leert te gaan ontspannen is één van de beste oplossingen om van je haaruitval door stress af te komen. Dit kan je via de huisarts of psycholoog regelen maar er zijn ook cursussen die je thuis kan doen.

Een thuis cursus heeft zijn voordelen en zijn nadelen. Je kan dit natuurlijk doen wanneer jij wilt en je kan dit helemaal in je eigen tempo doen.

De nadelen zijn dat je het sneller uitstelt en je halverwege stopt met de cursus. Dus kan jij je zelf motiveren om door te zetten en de cursus af te maken dan kan dit wel eens iets voor jou zijn. Anders is het verstandig om via de huisarts te vragen naar de mogelijkheden om van je spanning en stress af te komen.

De nooit meer zorgen en stress cursus van Frank de Moei

Als je een goede en betrouwbare thuis cursus zoekt dan raad ik je aan om eens de cursus van Frank de Moei te bekijken. Deze cursus heb ik toen der tijd zelf ook gevolgd en heb er tot op de dag van vandaag nog profijt van.

In deze cursus leer je met de stress en spanning om te gaan en deze sneller los te laten. Hierdoor neemt de stress af in je lichaam en zal je merken dat jij je veel lekkerder in je vel gaat zitten.

Ik ben niet de enige die met veel lof over deze cursus praat. Er zijn een hoop andere mensen die last van stress hadden die ook deze cursus hebben gevolgd. Op zijn website kan je een hoop informatie lezen wat je kan verwachten en wat andere mensen van deze cursus vinden.

E Cursus Nooit meer Zorgen of Stress

Meer informatie over de cursus Nooit Meer Zorgen of Stress?

Al meer dan 10.000 mensen zijn je voorgegaan!

JA! IK WIL VAN MIJN STRESS AF!

Misschien vind je dit ook interessant?

Wil je van je stress af en ontspannen zijn?

Dan kan dit wel eens dé oplossing zijn!

JA! IK WIL GEEN STRESS MEER!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.