Hartkloppingen door stress?

Waardoor het komt en wat je ertegen kunt doen!

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Zijn hartkloppingen door stress gevaarlijk? En wat is eigenlijk de oorzaak dat je hartkloppingen krijgt? In dit artikel leg ik het je precies uit!

Waarom krijg je hartkloppingen door stress

Als je hartkloppingen door stress hebt, kun je je behoorlijk veel zorgen maken. Pijn op de borst, kortademigheid of een hevig bonzend hart zijn enkele symptomen die je kunt hebben. Is dit reden om naar de dokter te gaan, loop je het risico op een hartaanval?

Stress heeft een grote invloed op het lichaam en dus ook op je hart. Het is het beste om te proberen zo snel mogelijk de stress te verlagen en zowel lichamelijk als geestelijk te ontspannen. Hieronder lees je precies wat de oorzaak is en of hartkloppingen door stress gevaarlijk zijn.

Inhoudsopgave

Wat is de oorzaak van hartkloppingen door stress?

Elke dag krijg je te maken met stress. Over het algemeen levert dit niet zoveel problemen op. Je komt te laat op je afspraak, je verstuurt een mail naar de verkeerde persoon of je hebt onenigheid met een collega. Dit soort moeilijkheden los je dezelfde dag nog op of het lukt om je er niet zo druk om te maken. Je voelt even spanning, maar even later ben je het kwijt.

Langdurige spanningen kunnen soms wel weken of maanden duren. Dat gebeurt bijvoorbeeld als de sfeer op je werk niet goed is, of als in huiselijke sfeer problemen hebt. Je bent nooit klaar met je werk en ook thuis kun je je niet ontspannen. Het lukt je niet goed dit los te laten. Uiteindelijk kan je hartkloppingen gaan ervaren door stress.

De effecten van stress

Het lichaam reageert op stress met het aanmaken van hormonen, zoals adrenaline. Deze stof zorgt voor een versnelde ademhaling, een snellere hartslag en een hogere bloeddruk. Als de stress dus lang aanhoudt, blijft je lichaam continu in een te hoge versnelling draaien. Dit zorgt voor een druk op je spieren, je organen en dus ook op je hart.

Daarbij komt dat stress er eveneens voor zorgt dat je niet lekker in je vel zit. Je voelt de spanning natuurlijk ook mentaal. Iedereen gaat daar anders mee om, maar vaak zul je slecht gaan slapen, de verkeerde dingen gaan eten (fast food of teveel snoepen) of meer alcohol drinken. Dit soort gedragingen kunnen de gevolgen van stress nog versterken.

Oorzaak hogebloeddruk door stress

Het hart komt in tijden van stress onder hoge druk te staan. Er ontstaat een hoge bloeddruk en je hartslag gaat omhoog. De symptomen kunnen per persoon verschillen. Mensen kunnen hartkloppingen door stress voelen als een stekende pijn, brandend gevoel of een aanhoudende pijn op de borst.

Zijn hartkloppingen door stress gevaarlijk?

Er zijn veel redenen waarom mensen pijn op de borst kunnen voelen en sommige daarvan zijn onschuldig, maar andere niet. Je hart klopt de hele dag door en normaal gesproken merk je dat helemaal niet. Juist als je hart voor je gevoel te luid bonst, dan valt het op en kun je schrikken. Het hart bestaat uit vier kamers, die het bloed door je lichaam pompen. Het klopt ongeveer 60 tot 100 keer per minuut en dit gaat over het algemeen ritmisch en efficiënt.

Een storing van het elektrische systeem kan voor problemen zorgen. Als het hart niet meer soepel klopt, dan voel je dit als hartklopping: een gevoel alsof het hart fladdert, te hard bonst of een slag overslaat. Dit wordt atriale fibrillatie genoemd. Andere bijkomende symptomen zijn vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid en verwarring.

Zijn hartkloppingen door stress dan ook gevaarlijk? Als ze veroorzaakt worden door stress, niet direct, alhoewel een langdurige hoge bloeddruk wel risico’s met zich mee brengt. Maar er zijn ook ernstiger aandoeningen, zoals pancreatitis, angina pectoris, hartafwijkingen of een hartaanval.

Het probleem is dat de oorzaak niet eenvoudig vastgesteld kan worden door naar de symptomen te kijken. Het is echter wel zo, dat van het merendeel van de mensen die met de klacht hartkloppingen naar de huisarts gaan, geen aandoening aan het hart had.

We raden je aan je klachten altijd serieus te nemen. Maak je je erg zorgen over hartkloppingen, ga dan zeker naar de huisarts.

Wat kun je tegen stress doen?

Het hoge niveau van stress in je leven zorgt ervoor dat je hartkloppingen krijgt. Het is dus van belang ervoor te zorgen dat:

  • Je minder stress in je leven krijgt
  • Je beter leert omgaan met stress
  • Dat je leert hoe je je kunt ontspannen en er de tijd voor neemt

Er zijn allerlei dingen die stress opleveren en je zult moeten uitzoeken wat die voor jou zijn. Als je herkent wat stress opwekt bij jou, kun je gaan proberen deze te vermijden of er beter mee leren omgaan. Misschien is het nodig ander werk te zoeken, maar misschien kun je wat andere taken krijgen of kun je gaan werken in een kamer waar je alleen zit.

Yoga tegen hartkloppingen door stress

Ontspanning is heel belangrijk om de stress los te kunnen laten. Sporten is een goede uitlaatklep. Het zorgt voor mentale en fysieke ontspanning. Ook meditatie, mindfulness of yoga kunnen hierbij helpen. Je leert hoe je ademhalingsoefeningen kunt doen en voelt steeds beter waar er spanning in je lichaam zit en ook hoe je sneller kunt ontspannen. Hierdoor zullen de klachten van hartkloppingen door stress afnemen.

Van stress en hartkloppingen afkomen?

Hartkloppingen kunnen je leven erg beïnvloeden en het is dan ook erg fijn als je hier vanaf zou zijn. Hartkloppingen door stress kunnen het beste aangepakt worden bij de bron en dat is stress.

Zoals ik hierboven al had beschreven kan je op veel verschillend manieren stress aanpakken. Als je moeite hebt met jezelf motiveren één van de bovenstaande tips uit te voeren of je wilt liever hulp om van je stress en de bijbehorende hartkloppingen af te komen dan heb ik misschien wel de beste oplossing voor jou.

En wat is dat dan wel? Een thuiscursus tegen stress. Deze cursus is niet zoals vele andere, het is één van de beste cursussen tegen stress en spanning waar al vele jou zijn voorgegaan waaronder ikzelf. Ik ben erg blij met deze cursus geweest, vooral omdat ik dit in mijn eigen tempo kon doen.

Ben je geïnteresseerd of wil je graag wat meer informatie? Via de onderstaande link kom je op de website van Frank die deze bewezen thuiscursus geeft.

E Cursus Nooit meer Zorgen of Stress

Meer informatie over de cursus Nooit Meer Zorgen of Stress?

Al meer dan 10.000 mensen zijn je voorgegaan!

JA! IK WIL VAN MIJN STRESS AF!

Misschien vind je dit ook interessant?

Wil je van je stress af en ontspannen zijn?

Dan kan dit wel eens dé oplossing zijn!

JA! IK WIL GEEN STRESS MEER!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *