Partner met een Burn out?

Wat je absoluut WEL en NIET moet doen!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Als je een partner met een burn out hebt ga je samen een zware periode tegemoet. In dit artikel leg ik je precies uit wat je WEL en Niet moet doen bij iemand met een burn-out.

Partner met burn out

We horen het vaak om ons heen, mensen die een burn-out hebben, maar wat moet je doen als degene waar je het meest van houd, namelijk je partner last heeft van een burn-out?

Het zien dat je partner niet lekker in zijn of haar vel zit is niet fijn. Het liefst willen we altijd mensen helpen, maar met een burn-out is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Wat gaat er in het hoofd van je partner om? Als diegene dat zelf niet precies weet hoe zou je hem/haar dan kunnen helpen? Hieronder heb ik wat tips over hoe je het je partner wat makkelijker kunt maken tijdens een burn-out.

Inhoudsopgave

Hoe ga je om met iemand die een burn-out heeft?

Ieder persoon is anders, dus ook je partner. Iedereen heeft dan ook tijdens zijn of haar burn-out andere behoeftes. Om beter te begrijpen welke symptomen bij een burnout horen heb ik de meest voorkomende besproken in het artikel burnout symptomen.

Veroordeel niet

Het belangrijkste is dat jij jou partner niet veroordeeld. Soms zal je dingen niet begrijpen die hij of zij zegt of doet. Maar word niet boos, dan jaag je jou partner alleen maar weg.

Aangezien mensen vaak zelf niet precies weten wat er aan de hand is, is het onmogelijk om dit aan iemand uit te leggen. Helpen doe je door niet alles te willen snappen maar gewoon te accepteren en te luisteren wat hij of zij nodig denkt te hebben.

Geef niet teveel advies

Als je een burn-out hebt zit je niet te wachten op iemand die jou gaat vertellen wat je moet gaan doen. Het is niet leuk om van je partner te horen dat hij of zij op dit moment niks leuk vind.

Wat te doen bij burnout partner

Je kan het beste vragen hoe diegene zich voelt. Dit geeft vertrouwen dat hij of zij gevoelens bij jou kwijt kan. Het op iemand kunnen vertrouwen is in een burn-out erg belangrijk.

Wat kan ik doen dat hij of zij zich beter voelt?

Als partner sta je het dichts bij degene met de burn-out dus zal je ook meemaken dat jij degene bent die het meest heeft te voortduren van je partner. Dat is zwaar maar vergeet nooit dat degene in een burn-out helemaal niet zo wilt doen, maar dat het een soort overlevingsmechanisme is.

Geef ruimte om na te kunnen denken

Als je een Burn out hebt dan heb je echt nergens zin in en laat staan de energie voor. Veelal wil je binnen blijven hangen op de bank om zo min mogelijk prikkels van buitenaf te krijgen.

Wat je absoluut niet moet doen is gaan pushen dat het nu wel eens tijd word iets te ondernemen. Geef je partner de ruimte om na te kunnen denken. Omdat je partner jou vertrouwd kan je beter samen iets gaan doen.

Al met al is het wel aan te raden dit van te voren te bespreken, want spontane dingen kunnen paniek veroorzaken. Leg er niet teveel druk op als hij of zij niks weet om te doen. Dan is dat ook goed, maar door te praten komen jullie er misschien achter wat je partner op dit moment wel leuk lijkt om te doen.

Wees niet over enthousiast

Als je partner bedenkt om iets te gaan doen, reageer niet over enthousiast, maar ga mee en laat je partner zelf de dingen ervaren zonder dat er druk op staat.

Omgaan met burnout partner

Een burn-out zorgt ervoor dat de kleinste prikkel er eigenlijk al 1 teveel is. Als je partner dan ook jou enthousiasme als prikkel ervaart zal je partner de volgende keer over een hogere drempel moeten gaan om iets leuks te gaan doen.

Moet ik alles aanpassen voor de burn-out van mijn partner?

Dat is zeker niet de bedoeling. Je partner moet ook in een burn-out kunnen begrijpen dat niet heel de wereld om hem of haar draait en dat is ook niet wat je partner gaat helpen. Begrip en erkenning zijn het belangrijkst om als partner te kunnen geven, maar het leven gaat ook gewoon door.

Blijf aan jezelf denken

Als je partner in een burn-out zit is het ook belangrijk om aan jezelf te denken. Ga gewoon de dingen doen die je leuk vind en blijf je dagelijkse dingen doen die je normaal ook doet. Het gaat je partner niet helpen door alles maar te doen wat je denkt dat goed voor hem of haar is.

Laat alles zo veel mogelijk hetzelfde

Je partner zal zelf met professionele hulp uit de burn-out moeten komen en daarna het gewone leven langzaam weer oppakken. Door van alles aan te passen tijdens de burn-out zal het erg moeilijk worden om het leven van daarvoor weer op te pakken.

Wat als ik twijfels heb over de relatie?

Tijdens deze periode van je partner kunnen er natuurlijk ook twijfels ontstaan of je wel bij hem of haar wilt blijven. Vraag jezelf af of deze twijfels er al waren voor dat je partner een burn-out kreeg of dat de twijfels pas zijn ontstaan tijdens de burn-out.

Blijven praten met elkaar

Als de twijfels pas zijn ontstaan tijdens de burn-out kan je altijd kiezen om even uit elkaar te gaan. Bedenk wel dat je partner zich uiteindelijk weer goed gaat voelen na zijn of haar burn-out.

Blijven praten met elkaar is heel belangrijk. Als je even niet meer weet hoe jij je voelt bij je partner kan je altijd vragen of je een keer mee mag naar de professional die je partner helpt bij de burn-out.

Een burn-out is te genezen

In elke relatie is het geven en nemen. Als je partner in een burn-out zit zul je veel moeten geven en zal je partner niet veel terug kunnen geven. Een burn out is te genezen en na deze moeilijke periode zal het weer zijn als vroeger. Mits je zelf geduld en begrip toont.

Sterkere relatie na een burn-out

Als je begrip en geduld toont zal je partner hier veel steun van ervaren. Hierdoor zal jullie relatie nog sterker worden dan voor de burnout. Het gevoel van steun van je geliefde tijdens deze donkere periode zal het belangrijkste zijn voor het herstel.

Door te weten wat er in je partners hoofd omgaat zullen jullie elkaar beter gaan begrijpen, ook in minder heftige situaties.

Wil je van je stress af en ontspannen zijn?

Dan kan dit wel eens dé oplossing zijn!

JA! IK WIL GEEN STRESS MEER!

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.