Hoge bloeddruk door stress

Is dit gevaarlijk en wat kan je hier tegen doen?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Een hoge bloeddruk door stress, is het gevaarlijk? In dit artikel vertel ik je precies waar je op MOET letten en wat je tegen een hoge bloeddruk door stress kan doen!

Hoge bloeddruk door stress

Heb jij een hoge bloeddruk door stress? Stress is tegenwoordig bijna een vast onderdeel van het dagelijks leven.

Veel mensen leven met een opgejaagd gevoel, met terugkerende hoofdpijn, darmkrampen of gespannen spieren. Maar een van de meest risicovolle klachten is een hoge bloeddruk door stress.

Heb je hier ook last van, dan weet je dat het verstandig is de stress in je leven te verminderen. In dit artikel vind je meer informatie over wat het verband is tussen stress en een hoge bloeddruk en hoe gevaarlijk het eigenlijk is.

Inhoudsopgave

Hoe krijg je een hoge bloeddruk door stress?

In normale omstandigheden kan het lichaam beter presteren door een beetje stress. Als je druk voelt van buitenaf, zorgt het lichaam ervoor dat er hormonen worden aangemaakt (adrenaline en cortisol), die je helpen extra alert te zijn. Ook krijg je meer energie tot je beschikking en gaat je hartslag omhoog.

Je bloeddruk zegt iets over de kracht waarmee je bloed tegen de wanden van de slagaders komt. Omdat de stresshormonen ervoor zorgen dat je hart sneller en krachtiger klopt, gaat je bloeddruk dus omhoog.

Dat kan tijdelijk zijn, maar heb je veel en langdurig last van stress, dan zul je merken dat je bloeddruk niet meer zakt. En dat gaat problemen opleveren in verschillende delen van je lichaam.

Komt het veel voor?

Stress is subjectief. Sommige mensen vinden spanning vreselijk en hebben het gevoel dat ze teveel tegelijk op hun bordje krijgen. Anderen zouden in dezelfde omstandigheden hun werk prima kunnen doen.

Daarom is het lastig conclusies te trekken in hoeverre stress verantwoordelijk is voor bepaalde klachten. Verder heeft niet iedereen die last heeft van stress, daarbij ook een hoge bloeddruk.

Bloeddrukmeter

Een andere lastige bijkomstigheid is dat je lange tijd een hoge bloeddruk kunt hebben, zonder dat je daar iets van merkt. Een hoge bloeddruk geeft in eerste instantie geen symptomen. Dus er kunnen veel mensen zijn die een hoge bloeddruk hebben, zonder dat ze dat weten. Het kan dus veel vaker voorkomen, dan we denken.

Het is wel waarschijnlijk dat langdurige stress een hoge bloeddruk kan veroorzaken. En gezien het feit stress nu alomtegenwoordig is, kan het goed mogelijk zijn dat een hoge bloeddruk door stress vaak voorkomt.

Wat is een normale bloeddruk?

Als je bloeddruk gemeten wordt, legt de arts een band om je arm en meet dan twee waardes. Dit zijn de boven- en de onderdruk. De maat waarin bloeddruk gemeten wordt is millimeters kwik (mmHg).

Er geldt geen ideale bloeddruk, maar er is wel een bovengrens vastgesteld. De bovendruk (het hoogste getal), zou niet hoger moeten zijn dan 140 en de onderdruk niet hoger dan 90 mmHg.

Wat zijn de symptomen van een hoge bloeddruk door stress?

Een hoge bloeddruk geeft eigenlijk maar weinig symptomen, tot het echt heel ernstig is. Dat betekent niet dat er ondertussen in je lichaam niets gebeurt. Helaas kan een hoge bloeddruk (hypertensie) al die tijd al schade aanrichten aan je hart en bloedvaten.

Als je symptomen ervaart, zijn dit bijvoorbeeld:

  • Hoofdpijn
  • Neusbloedingen
  • Kortademigheid
  • Rusteloosheid
  • Misselijkheid

Maar het verband met een hoge bloeddruk door stress wordt vaak niet gelegd, omdat de klachten algemeen zijn. Dit kan er voor zorgen dat je langere tijd hiermee rondloopt.

Hoge bloeddruk door stress gevaarlijk

Een hoge bloeddruk kan door een huisarts gemakkelijk gemeten worden. Dus als je je afvraagt of je hier zelf last van hebt, maak dan snel een afspraak. Als er een hoge bloeddruk gemeten wordt, kun je met de huisarts overleggen wat je hiertegen kunt doen.

Is een hoge bloeddruk door stress gevaarlijk?

Een hoge bloeddruk is een sluipend gevaar. Ook als je er geen last van hebt, veroorzaakt het schade aan je hart of je bloedvaten. Het vergroot het risico op het krijgen van een hartaanval of een beroerte.

In het begin is een hoge bloeddruk niet gevaarlijk, maar het is zeker wel iets om aan te pakken als je er last van hebt.

Wat er in je lichaam gebeurt als je last hebt van een hoge bloeddruk, is dat de constante druk de wanden van je bloedvaten beschadigt. Dit zorgt ervoor dat er slagaderverkalking ontstaat.

Hierdoor worden je bloedvaten steeds nauwer en dat levert problemen op, zoals kortademigheid, hartkloppingen en uiteindelijk een hartaanval of beroerte. Het veroorzaakt ook schade aan de nieren en de ogen.

Als je last hebt van een hoge bloeddruk zal het hart steeds harder moeten kloppen om het bloed rond te pompen. Dat wordt steeds zwaarder. De hartspier zal verdikken, waardoor het hart minder soepel kan kloppen, het minder goed met bloed vult en daardoor kan het minder bloed rondpompen. Een hoge bloeddruk door stress levert dus serieuze gezondheidsrisico’s op.

Mensen die weten dat er in hun familie veel hoge bloeddruk voorkomt, zouden goed hun eigen bloeddruk in de gaten moeten houden. Zij lopen hierdoor meer risico op gezondheidsproblemen, gerelateerd aan een hoge bloeddruk.

Wat kun je tegen een hoge bloeddruk door stress doen?

Heb je zelf een hoge bloeddruk gemeten of is deze door je huisarts vastgesteld? Dan zal hij of zij je van advies voorzien. Dit zullen adviezen zijn op het gebied van leefstijl en eventueel het gebruik van medicatie.

Leefstijl aanpassen

Het is natuurlijk heel belangrijk om de oorzaak van de hoge bloeddruk weg te nemen: stress. Waarschijnlijk weet je zelf op welk vlak je stress ervaart (werk of privé).

Je zult beslissingen moeten nemen om ervoor te zorgen dat je minder stress op je pad tegenkomt, dus aanpassingen maken op je werk of in je privéleven. Zorg dat je werk anders georganiseerd wordt, dat je andere taken krijgt of een eigen kantoor. Als er privé problemen zijn, kun je kiezen voor therapie.

Rust nemen

Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je meer rustmomenten inbouwt. Op je werk is het nodig om regelmatig tijd voor jezelf te nemen. Al met kleine momentjes voor jezelf kun je veel bereiken.

Even buiten een frisse neus halen na de lunch of muziek draaien met een headset op. Zorg dat je pauzes ook echt een pauze zijn: ga de werkruimte uit en eet niet achter je bureau.

Wat te doen tegen een hoge bloeddruk

Ook thuis heb je ontspanning nodig. Zorg dat je hier ook wat tijd alleen doorbrengt. Doe na het avondeten een meditatie op de slaapkamer of maak een lange wandeling met de hond.

Bewegen, stilte, een goed gesprek. Het is belangrijk erachter te komen wat voor jou ontspannend is.

Medicatie

Het kan nodig zijn om medicatie te nemen, die helpt om je bloeddruk onder controle te krijgen. Dit is vooral zo voor mensen met een verhoogd risico op hart- of vaatziektes, wat het geval is wanneer je rookt of als je bovendruk hoger dan 180 is. Voorgeschreven medicijnen zijn bètablokkers, calciumblokkers of plaspillen.

Hulp om van je stress af te komen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan een hoge bloeddruk door stress vervelende gevolgen hebben. Stress kan niet alleen een hoge bloeddruk veroorzaken maar ook tal van andere problemen.

Het is dan ook erg belangrijk stress aan te pakken. Je kan dit zoals ik je hierboven hebt verteld doen door veel rust te nemen en je levensstijl te veranderen.

Lukt dit niet in je ééntje? Er zijn een hoop instanties die jou hierbij kunnen helpen en vaak weet je huisarts precies wat jij nodig hebt.

Wil je niet naar de huisarts? Dan kan je bijvoorbeeld een thuis cursus doen. Als ik er jou één mag aanbevelen dan raad ik aan de zeer goed aangeschreven thuis cursus Nooit meer Zorgen of Stress van Frank de Moei te bekijken.

E Cursus Nooit meer Zorgen of Stress

Meer informatie over de cursus Nooit Meer Zorgen of Stress?

Al meer dan 10.000 mensen zijn je voorgegaan!

JA! IK WIL VAN MIJN STRESS AF!

Misschien vind je dit ook interessant?

Wil je van je stress af en ontspannen zijn?

Dan kan dit wel eens dé oplossing zijn!

JA! IK WIL GEEN STRESS MEER!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *