Hoofdpijn door stress?

Wat je absoluut MOET weten!

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Hoofdpijn door stress? In dit artikel vertel ik je wat je absoluut MOET weten over deze hoofdpijn en wat je hier allemaal tegen kan doen!

Hoofdpijn door stress

Hoofdpijn door stress? Hoofdpijn is een klacht die veel voorkomt. Sommige mensen hebben er zo af en toe last van, anderen regelmatig. Het kan veel verschillende oorzaken hebben, van lawaai en vermoeidheid tot hormoonschommelingen en een reactie op medicijnen. Maar hoofdpijn kan ook door stress komen: van een lichte zeurende pijn tot een hevige migraine aanval.

In dit artikel leg ik je precies uit waardoor hoofdpijn door stress komt en wat je hier tegen kan doen. Staat het antwoord op jou vraag er niet bij? Schroom dan niet om op dit artikel te reageren. Ik zal je vraag zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

Inhoudsopgave

Waarom krijg je hoofdpijn door stress?

Om te weten wat langdurige stress met je lichaam kan doen, is het goed om eens te kijken waar de reactie op stress eigenlijk voor bedoeld was. Lang geleden leefden we in de natuur en daar moesten we op onze hoede zijn voor gevaarlijke roofdieren. Als we eens zo’n beest tegenkwamen, bijvoorbeeld een beer, dan schoot ons lichaam in de overlevingsstand.

In dit korte moment van stress kon je razendsnel reageren. Het lichaam maakte direct een aantal hormonen aan: adrenaline en cortisol. Dit zorgde ervoor dat je bloed sneller ging stromen, dat je spieren klaar waren om te reageren en dat je snel beslissingen kon nemen. Als de dreiging was verdwenen, had je lichaam de tijd om weer te ontspannen.

Hoofdpijn door stress in het dagelijks leven

Nu is het zo dat we geen beren meer kunnen tegenkomen in het dagelijks leven. Wel ervaar je op een andere manier spanningen: op je werk, met je gezin of tijdens je studie. Deze stress kan ook nog eens lang duren en dat is het verschil met de vroegere tijden. In plaats van een korte, heftige situatie is er sprake van, dat je de spanning constant ervaart. Er is geen ruimte meer om tot rust te komen.

Dit betekent dat je lichaam elke dag weer stresshormonen aanmaakt. Je spieren blijven aangespannen en je bent hyperalert. Dit zorgt ervoor dat je lichaam onder druk komt te staan. Hoofdpijn door stress kan de volgende oorzaken hebben:

  • Stijve spieren: Door stress kunnen je spieren stijf worden en gaan protesteren. Je ziet dat gestreste mensen vaak hun schouders optrekken. Je trekt je spieren aan vanaf je voorhoofd tot aan je nek en schouders. Deze verkramping kan goed hoofdpijn veroorzaken.
  • Veel piekeren: Er is een verschil tussen gewoon nadenken en piekeren. Nadenken helpt tot een oplossing te komen. Piekeren is in rondjes blijven denken zonder dat het ergens toe leidt. Het put je hersenen uit en deze vermoeidheid kan hoofdpijn opwekken.
  • Slecht slapen: De fysieke spanning, maar ook het piekeren, kan ervoor zorgen dat je niet diep genoeg slaapt of zelfs wakker ligt. Vermoeidheid is ook een belangrijke oorzaak van hoofdpijn.
Vrouw met hoofdpijn

Wat voor hoofdpijn krijg je door stress?

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn, die je op meerdere plekken in je hoofd kunt voelen. Deze kan zich in de bloedvaten voordoen, in de hersenvliezen, de aangezichtsspieren, de neusbijholten of in de spieren en banden rondom je hoofd.

Ook kan de pijn variëren van hevigheid en hoe het aanvoelt: kloppend, bonzend, stekend enzovoorts. Stress kan de volgende soorten hoofdpijn veroorzaken:

Migraine

Het is nog niet helemaal duidelijk waar migraine door ontstaat, maar stress wordt wel gezien als een belangrijke factor. Veel mensen kunnen een aanval van migraine voelen aankomen.

Een migrainepatiënt ziet dan lichtflitsen en voelt tintelingen. Je voelt migrainehoofdpijn meestal aan één kant van je hoofd en deze is zo intens dat je er misselijk van kan worden.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een verzamelnaam voor alle soorten hoofdpijn, waarvan men niet weet waar deze precies door veroorzaakt wordt. De hoofdpijn komt onverwacht opzetten, zonder een duidelijke aanleiding.

Deze hoofdpijn kan voelen als een strakke band die om je hoofd zit. De druk is constant. Er is chronische spanningshoofdpijn, waarbij iemand hier meer dan 15 dagen per maand last van heeft. Heb je episodische spanningshoofdpijn, dan heb je er soms last van, maar niet vaker dan 15 dagen per maand.

Clusterhoofdpijn

Dit is de minst voorkomende soort hoofdpijn. Clusterhoofdpijn komt vaak voor in aanvallen en vaak beginnen ze ‘s nachts. De pijn zit over het algemeen rondom één van je ogen, en kan uitstralen naar de kaak of slaap.

Het is een bonzende of snijdende pijn. Je oog kan er van gaan tranen of rood worden. Als oorzaak worden vaak een verstoring van het nachtritme genoemd, verschillen in bloeddruk of een gebrek aan zuurstof voor de hersenen.

Vrouw doet yoga

Wat kun je tegen hoofdpijn door stress doen?

Pijnstillers gebruiken: Paracetamol, ibuprofen en andere pijnstillers kunnen de pijn vaak goed wegnemen. Helaas is het zo dat als je de oorzaak niet wegneemt (stress), de hoofdpijn met regelmaat kan terugkomen.

Ontspanning zoeken: Yoga, mindfulness, een massage of een lange boswandeling kunnen stress verlichten en daardoor de hoofdpijn doen verdwijnen. Als je veel piekert en snel overprikkeld raakt, is het goed om een manier te zoeken om te leren omgaan met stress. Mindfulness en meditatie kunnen hier goed bij helpen.

Hoofdpijndagboek: Door nauwkeurig bij te houden wanneer je hoofdpijn kreeg en verbanden te leggen met wat je die dag hebt gedaan, kun je meer inzicht krijgen in hoeveel stress je hebt en hoe je daarop reageert. Met deze inzichten kun je hopelijk proberen stressfactoren te vermijden of dingen aan te passen in je dagindeling.

Hulp nodig om van je stress af te komen?

Veel mensen lukt het niet om alleen van de stress af te komen. Hulp kan hier erg veel bij helpen. Dit kan door naar de huis arts te gaan en je te laten doorverwijzen, maar wist je ook dat je hulp gewoon thuis kan krijgen?

Dit kan door een goed aangeschreven thuis cursus te volgen. Eén op één begeleiding en een gegarandeerd succes van jou stress af te komen.

Als ik een cursus mag aanbevelen dan raad ik de cursus van Frank aan. Deze thuis cursus heb ik zelf ook gevolgd en mij gebracht hoe ik nu in het leven sta.

E Cursus Nooit meer Zorgen of Stress

Meer informatie over de cursus Nooit Meer Zorgen of Stress?

Al meer dan 10.000 mensen zijn je voorgegaan!

JA! IK WIL VAN MIJN STRESS AF!

Misschien vind je dit ook interessant?

Wil je van je stress af en ontspannen zijn?

Dan kan dit wel eens dé oplossing zijn!

JA! IK WIL GEEN STRESS MEER!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *