Keuzestress, keuzes maken doe je zo

Wat je absoluut WEL en NIET moet doen!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Last van keuzestress? Hieronder leg ik je uit hoe het komt en hoe je ervoor zorgt dat je beter achter je keuze staat!

Keuzes maken met keuzestress

Keuzes maken, de hele dag doen we het en de één is moeilijker dan de andere. Dit kan bij veel mensen keuzestress opleveren. De keuzes die we veelal moeten maken zijn; wat gaan ga ik vanavond eten, er is een verjaardag, wat moet ik kopen enz.

Dit zijn nog normale keuzes, er zijn ook keuzes waar we veel meer moeite mee hebben en misschien wel grote gevolgen kunnen hebben.

De moeilijkere keuzes waar je aan zou kunnen denken zijn bijvoorbeeld; iets wat veel geld kost, een opleiding, werk of een moeilijke keuze in je relatie. In dit artikel vertel ik je precies wat je absoluut WEL en NIET moet doen om altijd de juiste keuze te nemen.

Inhoudsopgave

Wat is keuzestress?

Als mens hebben we nou eenmaal moeite om voor ons gevoel de juiste keuze te maken, vooral bij keuzes waar een groter gevolg aan vast zit. Doordat je moeite hebt een bepaalde keuze te maken kan je er behoorlijk stress van krijgen, vandaar de naam keuzestress.

Bij keuzestress krijg je het gevoel dat je er misschien spijt van gaan krijgen en ga je alleen maar meer twijfelen of je wel een goede keuze gaat maken. Dit twijfelen gebeurd omdat ons brein staat voorgeprogrammeerd om de negatieve gevolgen te herkennen en ons te beschermen dat we niet in een gevaarlijke of vervelende situatie belanden.

Minder keuzestress

Oorzaken van keuzestress

Er zijn veel verschillende oorzaken die je keuzestress kunnen geven. De één vind een keuze maken in een bepaalde situatie moeilijker dan de ander. Bij iedereen is het verschillend en heb hieronder de meest voor de hand liggende voor je op een rijtje gezet.

Bang om een foute keuze te maken

Wij als mens zijn geneigd onszelf te beschermen tegen gevaar en dus ook bij sommige keuzes die we maken. Je lichaam wil zich beschermen tegen een foute keus die gevaarlijke gevolgen kan hebben. Doordat ons lichaam dit doet gaan we twijfelen en piekeren over of we wel een goede keuze maken.

Alles onder controle willen hebben

Alles onder controle willen hebben en dus ook het overzicht willen houden over de consequenties van onze keuze. Het is goed om de controle te houden maar teveel kan kan stress veroorzaken. Je kan immers niet overal de controle over hebben en het is niet erg om dit af en toe los te laten.

Teveel in je hoofd zitten

Met teveel in je hoofd zitten bedoel ik dat je teveel nadenkt over een bepaalde keuze. Je bent er alleen maar over na aan het denken. Probeer het eens te bekijken vanuit het hier en nu. Door de hele tijd over een bepaalde keuze na te denken wordt het alleen maar moeilijker om een beslissing te nemen.

Niet aan alleen jezelf denken

Veel mensen denken wat zal een ander ervan vinden. Het gaat om jou leven en niet om wat de mensen van je zouden denken. Bekijk de situatie eens alleen vanuit jezelf, wat wil ik zelf, wat zijn de gevolgen voor mij, word ik er gelukkig van? enz.

Keuzestress verminderen. Hoe doe je dat?

Er zijn verschillende manieren om van keuzestress af te komen en je beter keuzes te leren maken. Het is niet dat je dan altijd de juiste keuze zal maken maar een keuze maken zal wel een stuk makkelijker gaan.

De manier die ik je hier ga vertellen om beter keuzes te maken kan je op al je moeilijke keuzes toepassen. Bijvoorbeeld je wil iets kopen dat veel geld kost of misschien zit je te twijfelen om ergens wel of niet naartoe te gaan.

Niet alleen de wat simpelere keuzes kan je op deze manier beter overzien, maar ook de moeilijkere denk dan aan een andere baan of relatie problemen.

Een goede keuze maken doe je zo

Als eerst zorg ervoor dat je ontspannen bent en even je hoofd leeg maakt zodat je rustig en ontspannen naar je keuze kan kijken.

Het is belangrijk om echt bij jezelf te blijven en iedereen zijn mening of advies even te laten voor wat het is. Je kan later altijd nog advies vragen aan anderen maar het is het belangrijkste dat jij je goed voelt bij wat je kiest te gaan doen.

Beter keuzes maken

Maak nu twee lijstjes met alle voordelen en nadelen die bij de keuze bij je op komen. Als je dit hebt opgeschreven is het belangrijk om te beginnen met de nadelen. Pak dit lijstje erbij en en streep alles door tot je de ergste nadelen overhoud (ongeveer 3 overhouden). Dit doen we omdat vaak veel van onze nadelen niet realistisch en te ver gezocht zijn.

Pak nu de voordelen erbij. Neem elk voordeel apart en bedenk erbij als ik deze keuze NOOIT zal maken dan zal dit NOOIT gebeuren. Doe dit bij elk voordeel en streep diegene door waarbij je het niet erg zal vinden als je dat NOOIT zal hebben.

Nadat je dit hebt gedaan hou je een aantal voordelen over. Leg nu de voordelen naast de nadelen. Je hebt nu alle echte voordelen en nadelen naast elkaar liggen. Maak op basis van deze twee lijstjes jou keuze en je zal meer achter de keuze staan.

Zijn de nadelen erger of zijn de consequenties te groot, dan zal je al snel beslissen de keuze niet te maken.

Meer ontspannen zijn en minder stress?

Heb je naast alleen keuzestress ook last van stress op andere momenten? Dan is een keuze maken alleen maar moeilijker. Je zal dan ook merken dat niet alleen een keuze maken moeilijk is maar ook bijvoorbeeld werken of een normaal gesprek voeren. Je kan je niet concentreren en bent erg moe.

Als je last van stress hebt raad ik aan om hier wat tegen te doen, dit kan via één van mijn tips of door bijvoorbeeld een cursus te volgen. Als ik jou een cursus mag aanbevelen dan raad ik je aan om eens te kijken naar de cursus van Frank.

De cursus van Frank is een bewezen thuis cursus die door vele andere als positief wordt ervaart. Je leert niet alleen hoe je van je stress af komt maar ook hoe je beter kan leren ontspannen en positiever kan denken.

Wil je meer weten? Klik dan hier om naar de website van Frank te gaan.

E Cursus Nooit meer Zorgen of Stress

Wil je meer weten over de thuiscursus van Frank de Moei?

Meer dan 10.000 mensen zijn je al voor geweest!

JA! STUUR MIJ NAAR DE PAGINA VAN FRANK!

Misschien vind je dit ook interessant?

Wil je van je stress af en ontspannen zijn?

Dan kan dit wel eens dé oplossing zijn!

JA! IK WIL GEEN STRESS MEER!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *