Maagklachten door stress

Hoe het komt en wat je hier tegen kan doen.

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Maagklachten door stress? In dit artikel vertel ik je precies hoe het komt en wat je tegen deze klachten kan doen. Lees snel verder!

Maagklachten door stress

We hebben last van ons maag, zitten niet lekker in ons vel en ervaren veel stress. Nu zitten we met de vraag; komen mijn maagklachten ook door de stress? Dit is een volkomen logische vraag en heb daarom ook het artikel maagklachten door stress geschreven.

Wat je in dit artikel kunt verwachten is een duidelijker beeld hoe het komt dat we maagklachten door stress krijgen. Ook lees je hier de meest voorkomende maagklachten die door stress worden veroorzaakt.

Door stress kan je veel meer klachten krijgen dan maagklachten. Als je meer wilt weten over de verschillende klachten van stress raad ik je aan om het artikel stress symptomen te lezen.

Dit is een informatief artikel. Heb je last van je maag? Dan raad ik je aan om een afspraak te maken bij de huisarts.

Wel wil ik eerst graag duidelijk maken dat ik geen arts ben en het is niet de bedoeling dat als jij last van één van de onderstaande klachten hebt het door stress komt. Maagklachten moeten uiterst serieus genomen worden en ik raad je daarom ook aan om naar de huisarts te gaan.

Staan de maagklachten van jou er niet bij en heb je het gevoel dat dit wel door stress komt? Schroom dan niet om te reageren op dit artikel. Ik zal je vraag zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

Inhoudsopgave

Hoe ontstaan maagklachten door stress?

Door stress komt ons lichaam in een overlevingsstand te staan, gaat ons hartslag omhoog, versneld de ademhaling en gaat de spijsvertering op een laag pitje. Ook spant ons lichaam onbewust al de spieren aan.

De spieren waarbij je merkt dat deze aangespannen zijn, zijn de schouders, nek en buikspieren. Als de stress lang aanhoud begint het lichaam met het aanmaken van het stresshormoon cortisol wat weer direct effect heeft op de maag en darmen.

Het laatste zegt het eigenlijk al. Door het ongecontroleerd aanspannen van de buikspieren en de combinatie van de aanmaak van het stress hormoon kunnen we veel last van maagklachten krijgen.

Verschillende soorten maagklachten

Er zijn een hoop verschillende maag en darmklachten die kunnen optreden door stress. De meest gehoorde klachten zijn maagzuur, maagpijn en misselijkheid. Maar er zijn nog een aantal maagklachten waarbij we niet gelijk denken dat dit ook door stress kan komen.

Dit zijn de maagklachten die wij als mens kunnen ervaren door stress:

  • Maagpijn
  • Maagzuur
  • Misselijkheid
  • Steken in de maagstreek
  • Maagkrampen
  • Opgeblazen gevoel
  • Zeurende druk/pijn
  • Boeren

Zoals je hierboven heb gelezen kunnen de maagklachten door stress erg verschillend zijn en zitten er ook klachten bij waarvan we helemaal niet verwachten dat deze ook door stress kunnen veroorzaakt worden.

Klachten van de maag door stress

Wat kan je zelf tegen maagklachten doen?

Er zijn verschillende dingen we zelf kunnen doen tegen maagklachten. Heb je last van krampen, pijn of steken dan kan je een warme kruik op de maagstreek leggen. Dit geeft een verlichtend gevoel en de maag komt door de warmte wat meer tot rust.

Heb je last van maagzuur of moet je veel boeren? Probeer dan frisdrank en zuivel te vermeiden. Drink water en zit en lig zoveel mogelijk rechtop. Ook als we gaan slapen met last van maagzuur of oprispingen zorg ervoor dat de slokdarm hoger ligt dan de maag. Zo kunnen de zuren niet in de slokdarm stromen wat natuurlijk een verlichtend gevoel zal geven.

Het beste blijft natuurlijk om de oorzaak bij de bron aan te pakken en in dit geval is dat de stress. Probeer erachter te komen wat de oorzaak van jou stress is en pak dit aan. Je zal merken dat de rest van de klachten zullen afnemen.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Wanneer het verstandig is om naar de dokter te gaan voelen we zelf meestal het beste aan. Ik raad aan als je twijfelt of je zorgen maakt om gewoon een afspraak te maken bij jou huisarts. Ook al is er niets aan de hand dan is het toch altijd fijn om hier een bevestiging van te krijgen.

Bij steken of pijn raad ik aan om gelijk een afspraak te maken. Steken en pijn in de maag kunnen een hoop verschillende oorzaken hebben en het is dan ook verstandig dit te laten controleren.

Maagproblemen door stress aanpakken bij de bron

Zoals we eerder hebben gelezen is de beste manier om deze klachten weg te nemen om het bij de bron aan te pakken en dit is natuurlijk de stress.

Stress kan op veel manieren worden verminderd. Ontspannen, rust nemen en je minder druk maken over van alles zal al een hoop helpen. Lukt het niet om zelf je stress te verminderen, dan kan je je laten doorverwijzen door de huisarts. Een andere effectieve manier is om een cursus tegen stress en spanning te volgen.

Als je ervoor kiest een cursus te volgen om de stress en spanning te verminderen, raad ik de cursus van Frank de Moei aan. De cursus die hij geeft is een thuiscursus dat jij helemaal in je eigen tijd kan doen. In deze cursus leren we om met stress om te gaan en de dagelijkse zorgen minder op de voorgrond te hebben.

Ben je geïnteresseerd in deze cursus? Neem dan eens een kijkje op de website van frank.

E Cursus Nooit meer Zorgen of Stress

Meer weten van de cursus van Frank?

Ja! Laat mij de website zien

Misschien vind je dit ook interessant?

Wil je van je stress af en ontspannen zijn?

Dan kan dit wel eens dé oplossing zijn!

JA! IK WIL GEEN STRESS MEER!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *