Minder stress op het werk

De oorzaken en wat je hier aan kan doen!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Stress op het werk? Hier vertel ik je wat de oorzaken zijn en hoe je ervoor kan zorgen dat je minder stress door het werk hebt.

minder stress op het werk

Erg moe, een kort lontje en als je thuis komt na het werk heb je het liefst zin om gelijk op de bank te ploffen? Als dit je bekend voorkomt dan zou je bij jezelf eens na moeten gaan of je last van stress hebt.

Stress op het werk komt veel voor en is oorzaak nummer één van een burn-out en problemen in de privé sfeer.

Dit kan uiteindelijk weer lijden tot het verliezen van je baan en kan je privé leven er onderdoor gaan zoals je partner verliezen.

Bij elke vorm van stress is het belangrijk hier op tijd iets aan te doen. Hoe eerder je er iets aan doet hoe sneller je van de stress af komt en een burn-out voor bent.

Inhoudsopgave

Waar komt stress op het werk vandaan?

Oorzaken van stress op het werk kunnen door veel verschillende factoren komen. Het is ten eerste belangrijk om na te gaan of de bron op je werk of in je privé leven zit.

Door stress bij de bron aan te pakken heb je een grotere kans om met succes van de stress af te komen.

Door privé omstandigheden

Stress door privé omstandigheden kan je meenemen naar je werk. Sommige kunnen juist rust vinden op het werk en andere krijgen juist meer last van stress en spanning.

De stress die je kan meenemen vanuit je privé leven naar je werk is erg breed, maar je zou kunnen denken aan problemen in je relatie, een sterfgeval of gezondheidsproblemen.

Stress door werk

Werkstress komt veel voor en het is belangrijk om dit niet te negeren. Stress door werk kan door veel verschillende factoren komen zoals werkdruk, collega’s, werkgever of jezelf.

Minder stress op een kantoor werkplek

Nu denk je natuurlijk door mijzelf? Ja het kan zo zijn dat je stress krijgt op het werk door jezelf. Over het algemeen komt dit omdat je teveel van jezelf verwacht waardoor je de werkdruk en jou verwachtingen te hoog legt. Hierdoor ben je eigenlijk zelf de oorzaak van de stress op je werk.

Wederom is het belangrijk na te gaan waar de stress vandaan komt. Als je weet waar de stress vandaan komt is dit makkelijker met succes aan te pakken.

Oorzaken van stress op het werk

Zoals hierboven beschreven is het dus belangrijk om te weten waar de bron van jou stress zit. Deze twéé moet je echt apart houden want stress op het werk is vaak makkelijker aan te pakken dan in je privé leven.

Stress door werkdruk

Stress door de werkdruk is een veel voorkomende stress factor en is doorgaans nummer één oorzaak van stress op het werk. Doordat er teveel van je wordt gevraagd gaat je lichaam overtoeren draaien wat natuurlijk niet goed voor je is.

Doordat je lichaam overtoeren maakt raakt deze uitgeput en raak je sneller geïrriteerd en gestrest. Het is belangrijk dit op tijd bij de werkgever te melden. Een goede werkgever begrijpt dit en zal er alles aandoen om zijn personeel te behouden. Want als zijn personeel door stress overspannen raakt dan is hij verder van huis.

Teveel overwerken

Het kan natuurlijk voorkomen dat je moet overwerken. Overwerken is niet erg maar als dit teveel voorkomt kan dit wellicht leiden dat je stress gaat ervaren.

Twee keer per week overwerken zal er niet gauw voor zorgen dat je stress gaat ervaren, maar komt dit veel vaker voor dan kan dit zich in stress gaan uiten. Heb je het gevoel dat jou overwerk teveel wordt blijf hier dan niet meelopen en meld dit bij de desbetreffende persoon die hier mee kan helpen.

Overwerk wat stress kan veroorzaken

Over het algemeen heeft men er moeite mee om dit te melden bij de werkgever, maar het gaat om jou gezondheid en dit is belangrijker dan het werk dat afgemaakt moet worden.

Stress door onzekerheid

Onzekerheid kan veel ongemak met zich meebrengen. Zo kan dit ook vervelend zijn op het werk en werkstress veroorzaken.

Stress door onzekerheid kan door veel verschillende oorzaken komen. Het kan komen dat je onzeker van jezelf bent waardoor jij je sneller druk maakt, maar het kan ook komen doordat er op het werk veel onduidelijk is. Waar men over het algemeen onzeker van wordt is; wat verwachten ze van mij, word mijn contract wel verlengt of doe ik me werk wel goed?

Dit zijn een paar voorbeelden maar je kan er zelf natuurlijk tal van verzinnen. Iedereen ervaart onzekerheid op een andere manier.

Een conflict op het werk

Een conflict met een collega of de werkgever kan ervoor zorgen dat er stress op het werk ontstaat. Een conflict op het werk kan natuurlijk gebeuren maar het is wel belangrijk dit goed uit te praten.

Over het algemeen gebeurd dit ook, maar is dit nou niet uitgepraat dan is het verstandig dit zo snel mogelijk te doen. Bij voorkeur kan je ook een vertrouwenspersoon inschakelen. Dit hoeft niet persé een speciaal aangewezen persoon te zijn, maar kan ook een collega zijn die er neutraal in staat.

Gepest worden

Helaas is gepest worden op het werk een vrij veel voorkomend probleem. Men die gepest wordt op het werk gaan vaak met steeds meer tegenzin naar het werk wat natuurlijk weer veel stress en spanning met zich mee brengt.

Pesten gaat vaak van kwaad tot erger. Wordt er bij jou gepest op het werk? Laat dit dan onmiddellijk weten aan de leidinggevende of werkgever. Pesten is iets van de basisschool en is daar al niet normaal laat staan tussen volwassen mensen.

Stress op het werk negeren of liever niet?

Stress op het werk negeren is iets wat geheel onverstandig is. Je hebt gezonde stress en ongezonde stress, maar stress zal altijd serieus genomen moeten worden.

Door stress te negeren sluipt het steeds verder je dagelijks leven in en kunnen er vervelende ongemakken ontstaan. Dit kunnen lichamelijke maar ook psychische klachten zijn en doorgaans meer ellende veroorzaken dan dat je wel wat aan je stress had gedaan.

vrouw met teveel werkstress

Verminder stress door werk

Heb je last van stress of ken je iemand die last van stress door het werk heeft? Hieronder lees je een paar handige tips die jou of iemand anders kunnen helpen met het verminderen van stress op het werk.

Leer ‘nee’ zeggen

Één van het belangrijkste wat iedereen op het werk vaker moet doen is leren ”nee” zeggen. Door vaker nee te zeggen zorg je ervoor dat werkgevers of leidinggevende minder snel over je heen lopen. Hiermee bedoel ik dat een werkgever door gaat krijgen dat jij je grenzen trekt.

Waar je nee op zou kunnen zeggen zijn; overwerk, kleine klusjes tussen door of ”gaat het lukken om dit voor morgen af te hebben?” Door op deze voorbeelden alleen al nee te zeggen zal je merken dat jou werkdruk minder wordt en de stress op je werk zal afnemen.

Leer je grenzen kennen

Het is belangrijk om je lichamelijke en geestelijke grenzen te kennen. Tot hoever kan je gaan voordat je overtoeren gaat draaien. Door dit op tijd aan te voelen zorg je ervoor dat je voor het je teveel wordt een grens kan trekken. Hierdoor zal het stressniveau niet zo hoog komen en kan je er beter mee leren omgaan.

Kenmerken van opkomende stress zijn; benauwd voelen, hartkloppingen, zweten en duizelig worden. Let dus goed op wanneer je een grens van jezelf overgaat en ga na welke symptomen ervoor waren. Is dit duidelijk dan zal je merken dat je sneller kan handelen voordat de stress echt doorzet.

Sluit je werkdag goed af en maak je hoofd leeg

Door de werkdag goed af te sluiten zorg je ervoor dat je relaxter naar huis kan gaan. Je zou dan kunnen denken aan; ruim alles op zodat je de volgende dag met een schone lei kan beginnen of rond je werk af zodat je weet waar je gebleven bent.

Voor sommige helpt het om eind van de dag een lijstje te maken wat je de volgende keer moet doen. Dit helpt om rust te creëren en je niet gaat nadenken over wat je allemaal moet gaan doen.

Je hoofd leegmaken is altijd goed, of het nou voor je werk is of iets anders. Het hoofd leegmaken kan op verschillende manieren. Voor de één is het belangrijk om alles opgelost te hebben en de ander wil het liefste alles even vergeten.

Ben jij iemand die het liefst alles duidelijk en opgelost wil hebben dan kan het handig zijn om een papier en pen bij de hand te hebben en alles op te schrijven wat je binnenschiet. Wil je liever alles even vergeten dan kan een wandeling of ontspanning oefening wellicht hulp bieden.

Man zonder werkstress

Ga meer bewegen

Veel mensen doen tegenwoordig zittend werk en vergeten dan om ook zo nu en dan even te bewegen. Door wat regelmatiger te bewegen schud je het lichaam weer wakker. Dit kan door uit je stoel te komen en je even uit te rekken of nog beter ga tijdens je pauze een blokje om.

De hele dag zitten is niet goed voor een mens en door te bewegen pak je de stress en je gezondheid in één klap aan. Je zal merken dat je veel positiever en met meer energie aan het werk bent.

Nooit meer zorgen of stress op het werk?

Nooit meer zorgen of stress op het werk dat is wat natuurlijk helemaal geweldig zal zijn. Helemaal stress vrij werken zal niet volledig haalbaar zijn. Wel kan je ervoor zorgen dat de meeste stress op het werk gezonde stress is.

Dit kan je natuurlijk doen door vaker ”nee” te zeggen en je grenzen beter te leren kennen, maar met hulp van iemand die hier in gespecialiseerd is zal je sneller op de juiste weg helpen.

Wat je zou kunnen doen is naar je huisarts gaan en je laten doorverwijzen naar een specialist, maar je kan ook een goede thuiscursus volgen. Zelf heb ik ook veel last van stress gehad en heb beide gedaan.

De thuiscursus die ik heb gevold is de cursus van Frank de Moei en deze cursus van Frank heeft mij veel geholpen met hoe ik nu in het leven sta. Frank is een goed opgeleide man en is ook bekend van verschillende bladen.  Zijn cursus is zo ingericht dat je dit gemakkelijk thuis kan toepassen met snel resultaat.

E Cursus Nooit meer Zorgen of Stress

Meer informatie over de cursus Nooit Meer Zorgen of Stress?

Al meer dan 10.000 mensen zijn je voorgegaan!

JA! IK WIL VAN MIJN STRESS AF!

Misschien vind je dit ook interessant?

Wil je van je stress af en ontspannen zijn?

Dan kan dit wel eens dé oplossing zijn!

JA! IK WIL GEEN STRESS MEER!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *