Overspannen symptomen – Ben ik overspannen?

Dit zijn de belangrijkste symptomen die je moet weten!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Overspannen symptomen zijn erg lastig te herkennen. Wil jij weten of je overspannen bent? Dit zijn de belangrijkste symptomen die je moet weten!

Overspannen symptomen

Waarom je op dit artikel bent gekomen is duidelijk. De vraag die jij jezelf heb gesteld is; ben ik overspannen? Je twijfelt of je overspannen bent en dit is logisch, want de symptomen van overspannenheid zijn moeilijk te herkennen.

Je hebt last van het één en ander waardoor je denkt dat je overspannen bent, maar is dit ook zo?

In dit artikel heb ik de meest voorkomende overspannen symptomen voor je op een rijtje gezet. Dit wil nog niet met 100% zekerheid zeggen dat je wel of niet overspannen bent, maar je kan er zelf wel een inschatting mee maken of je last van overspannenheid hebt.

De symptomen die in dit artikel worden besproken zijn de meest voorkomende en het kan zo zijn dat jou klachten er niet in voorkomen. Omdat het onmogelijk is om alle klachten te bespreken hebben we het beperkt tot deze.

Mocht je vragen of een opmerking hebben, reageer dan alsjeblieft op dit artikel. Ik zal je vraag of opmerking zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

Neem de signalen van je lichaam uiterst serieus! Overspannen zijn gaat helaas niet vanzelf over.

Inhoudsopgave

Wat is overspannen zijn?

Overspannen zijn is de laatste fase van stress. De meest gehoorde klachten zijn; moe, piekeren, nergens zin in en dagelijkse dingen kosten erg veel moeite en energie. Overspannen raak je doordat je te lang met ongezonde stress blijft lopen en over het randje word geduwd van wat jij maximaal aan kan.

Overspannenheid word ook wel de laatste schreeuw om aandacht genoemd. Je lichaam dwingt jou om rust te gaan nemen en dit moet je ook echt gaan doen. Door geen rust te nemen kan je een burn out krijgen en dit herstel duurt vele malen langer dan van overspannen zijn.

Vrouw met overspannen symptomen

Lichamelijke symptomen van overspannen zijn

Hieronder heb ik de veel gehoorde lichamelijke symptomen op een rijtje gezet. Als jij jezelf hierin herkend is het belangrijk om actie te ondernemen. Lees snel verder voor de meest voorkomende lichamelijke symptomen van overspannen zijn.

Moe, uitputting en slapeloosheid

Als je last van overspannenheid hebt dan is moe zijn en last van uitputting toch wel de meest aanwezige symptomen. Moe zijn en het gevoel hebben van uitputting zijn het directe gevolg van slapeloosheid.

Door stress pieker je veel en dus ook als je wil gaan slapen. Doordat je wil gaan slapen maar je hoofd blijft malen met gedachtes kom je erg moeilijk in slaap, als je dan uiteindelijk slaap wordt je regelmatig wakker en begint het piekeren weer. Hierdoor raak je niet in een diepe slaap en laad het lichaam zich niet op voor de volgende dag.

Hoofd, nek en schouderpijn

Ken jij de uitdrukking ”hij of zij staat stijf van de stress”? Deze uitdrukking is geen fabeltje en bestaat echt, door stress span je al je spieren in je lichaam aan waardoor je overal spierpijn kan ervaren.

De meest voorkomende klachten van spierpijn door stress zijn toch wel nek en schouderpijn. Als je gestrest bent zal je merken dat je schouders gespannen zijn, hierdoor span je ook de nek spieren aan waardoor je doorgaans hevige hoofdpijn zal ervaren. Tip: Probeer je schouders te ontspannen!

Snelle ademhaling, hyperventilatie en hartkloppingen

Door stress zelf kan je al veel last van je ademhaling hebben, maar als je overspannen bent dan is dit nog wel een tikkeltje erger. Je hebt al zoveel last van je ademhaling gehad dat als je overspannen bent het eigenlijk al een soort van gewoonte is geworden. Door het verkeerd en gespannen ademen krijg je het benauwd en kan je hyperventilatie ervaren.

Man die benauwd is

Ook zijn hartkloppingen een bekend symptoom bij overspannen zijn. Wellicht heb je het zelf al door dat als je je een beetje inspant je hart erg tekeer gaat? Of dat je spontaan het gevoel hebt of je hart een paar keer heel hard bonkt? Dit is een veel hoorde klacht bij overspannenheid en veel mensen maken zich dan ook zorgen om hun hart.

Mentale symptomen van overspannen zijn

Hoewel lichamelijke symptomen al erg vervelend zijn kunnen mentale symptomen vervelender worden ervaren. Bij mentale symptomen van overspannen zijn wordt het dagelijks leven erg belemmerd.

Vaak stapelen de problemen zich alleen maar op en blijven de gedachtes in je hoofd malen waardoor je uiteindelijk problemen op het werk en privé zal krijgen. Mentale problemen lossen zichzelf niet opeens op en het is daarom ook belangrijk hulp te gaan zoeken.

Concentratie problemen en vergeetachtig

Je focussen op één ding gaat erg moeilijk, je gedachtes gaan van de hak op de tak en alle prikkels om je heen lijken wel meer aanwezig dan normaal. Hierdoor raak je snel afgeleid en ben je vaak en snel je concentratie kwijt.

Als je je moeilijk kan concentreren is het logisch dat je dingen moeilijker onthoud. Vergeetachtigheid komt dan ook regelmatig voor bij mensen die overspannen zijn.

Stemmingwisselingen als overspannen symptoom

Het ene moment voel je je goed en het andere moment weet je het allemaal niet meer en kan je in huilen uitbarsten. Stemmingswisseling als overspannen symptoom zijn vaak intense positieve en negatieve emoties die elkaar snel opvolgen. Hierdoor heb je je eigen gedachtes niet meer op een rijtje en zie je door de bomen het bos niet meer.

Vrouw overspannen en angstig

Angst en paniek aanvallen

Als je overspannen bent ervaar je een extreme vorm van stress. Deze extreme stress kan doorgaans veel angst veroorzaken waarbij paniekaanvallen ontstaan. Deze angst ontstaat door bijvoorbeeld hartkloppingen, maar kan ook door het piekeren komen.

Vaak worden angst en paniek ervaren als het meest vervelende van het overspannen zijn. Dit kan je leven erg beïnvloeden en veel mensen gaan alle triggers die dit veroorzaken vermeiden. Door dit te vermeiden komen veel mensen niet meer buiten en raken ze in een sociaal isolement.

Hulp nodig om van stress af te komen?

Ik denk dat we het wel eens zijn over dat overspannen zijn niet vanzelf overgaat. Zoals ik eerder vertelde is overspannen zijn een voorstadium van een burn out en dat bij een burn out het herstel vele malen langer duurt.

Het is dan ook belangrijk actie te ondernemen als je het gevoel hebt overspannen te zijn. Dit kan je doen door naar een huisarts te gaan en je door te verwijzen naar een specialist.

Wat je ook al een hele hoop rust in je hoofd kan geven is de thuiscursus van Frank de Moei. In deze cursus leer je met de dagelijkse spanning, zorgen en stress om te gaan. Frank is bekend van het AD, RTL nieuws en meer.

Wil je meer weten over de thuiscursus van Frank de Moei?

Veel tevreden mensen zijn je al voor geweest!

JA! STUUR MIJ NAAR DE PAGINA VAN FRANK!

Misschien vind je dit ook interessant?

Wil je van je stress af en ontspannen zijn?

Dan kan dit wel eens dé oplossing zijn!

JA! IK WIL GEEN STRESS MEER!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *