Slokdarm klachten door stress?

Waardoor dit komt en wat je hiertegen kunt doen!

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Slokdarmklachten door stress? In dit artikel vertel ik je precies waardoor dit komt en wat je hiertegen kunt doen!

Klachten slokdarm door stress

Stress kan een aanzienlijke hoeveelheid lichamelijke klachten veroorzaken. Bekend zijn nek- of schouderpijn en hoofdpijn. Maar je kunt ook slokdarm klachten door stress ontwikkelen.

Voorbeelden hiervan zijn slokdarmspasmes, een brok in de keel voelen of brandend maagzuur.

Dit zijn vervelende klachten die pijnlijk kunnen zijn en je nachtrust kunnen verstoren. In dit artikel vertel ik je precies waardoor dit komt en wat je hiertegen kunt doen.

Inhoudsopgave

Oorzaak van slokdarm klachten door stress

Stress heeft veel invloed op het lichaam. Het kan processen verstoren, zoals de spijsvertering. Stress brengt de hormoonspiegel uit balans en zorgt ervoor dat het lichaam in een permanente staat van verhoogde spanning raakt. Hierdoor kun je last krijgen van klachten aan de slokdarm.

De spanning die zich opbouwt door stress doet je spieren verkrampen. De slokdarm is een buis waar je voedsel door heen naar beneden getransporteerd wordt. De spieren van de slokdarm trekken samen waardoor dit gemakkelijker gaat. Door een te hoge spierspanning kun je last krijgen van slokdarm spasmes of een brok in de keel.

Een andere manier waarop stress slokdarmklachten kan veroorzaken, is door brandend maagzuur. Bij teveel stress zal je maag slechter werken en door de spierspanning ontstaat er druk op de maag. Dit kan zorgen voor het terugstromen van maagzuur in de slokdarm. Deze wordt niet beschermd door een dikke slijmvlieslaag en raakt dan geïrriteerd. Hieronder lees meer over deze klachten.

Door stress slokdarm klachten

Slokdarm klachten door stress symptomen

Slokdarmspasme

Als je veel last hebt van spanning of hevige emoties, kan een gedeelte van de slokdarm verkrampen. Dat gebeurt meestal in het onderste gedeelte van de slokdarm. Dit komt plotseling opzetten en kan zo hevig zijn dat de slokdarm gaat lijken op een kurkentrekker. Als je aan het eten bent, kan het voedsel niet meer door de vernauwde slokdarm zakken.

De verkramping van de spieren kan een benauwd gevoel geven of pijn veroorzaken bij het borstbeen. Deze kan uitstralen naar de armen, keel of schouderbladen. Sommige mensen hebben deze aanvallen slechts zelden, maar je kunt ze ook regelmatig hebben. Omdat de pijn soms doet denken aan hartklachten, is het belangrijk om hiermee naar een huisarts te gaan.

Een brok in de keel voelen

Door deze klacht heb je het gevoel dat er iets achterin je keel vastzit. Vaak wordt er geen lichamelijke oorzaak gevonden, maar het kan in zeldzame gevallen veroorzaakt worden door chronische keelontsteking, allergieën of keelkanker.

Meestal is het stress die een brok in de keel veroorzaakt. Omdat je door stress vaak onbewust de spieren van de keel of de hals aanspant, ontstaat er door deze druk dit gevoel alsof er iets in je keel zit. Hierdoor ga je vaak nog meer slikken, wat een vicieuze cirkel veroorzaakt.

Brandend maagzuur

Je kunt brandend maagzuur (ook wel reflux genoemd) krijgen door wat je eet (en hoeveel), maar stress kan ook een reden zijn. Bovenaan de maag zit de sfincter, de sluitspier die voorkomt dat de zure maaginhoud de slokdarm in kan lopen. Als deze sluitspier niet goed sluit, kan dit wel gebeuren. Als maagzuur in de slokdarm terecht komt, zorgt dit voor vervelende klachten. De slokdarm wordt namelijk niet beschermd door een dikke slijmvlieslaag.

Brandend maagzuur

Zuurbranden kun je voelen als een zeurend gevoel achter je borstbeen, maar de pijn kan ook uitstralen naar de rug tussen de schouderbladen. Ook kun je een branderig gevoel achterin de keel krijgen. Vaak krijg je een paar uur na het eten last van brandend maagzuur, maar het gebeurt vooral als je gaat slapen. Omdat je dan plat ligt, loopt het maagzuur gemakkelijker de slokdarm in.

Kan het kwaad?

In principe zijn slokdarmklachten die veroorzaakt worden door stress niet gevaarlijk. Wel is het belangrijk de juiste oorzaak te achterhalen en ervoor te zorgen dat de klachten niet ernstiger worden. Vooral brandend maagzuur kan op den lange duur schade veroorzaken aan de slokdarm (een aandoening die Barrett-slokdarm heet).

Het feit dat je klachten ontwikkelde die door stress veroorzaakt worden, betekent dat je al langere tijd onder grote spanning leeft. Het is aan te raden om te zorgen voor meer rust, zodat je lichaam en geest kunnen herstellen.

Slokdarm klachten door stress verminderen

Voor alle drie de symptomen geldt dat het verlichting brengt als je de stressniveaus in je leven omlaag brengt. Een deel van de problemen ontstaat door een te hoge spierspanning. Het is verstandig om te zorgen dat je fysiek meer gaat ontspannen. Dit kan door meditatie of mindfulness oefeningen.

Yoga is ook een geschikte vorm van bewegen om je bewust te worden van de spierspanning in je lichaam. Je leert bewust te ademen en te voelen waar je spieren aanspant. Door bepaalde houdingen zorg je via inspanning voor meer ontspanning. Aan het einde van elke yogasessie doe je een speciale oefening, de savasana, waarbij je een diepe lichamelijke ontspanning kunt voelen.

Een slokdarmspasme kan in het ergste geval door een arts behandeld worden. Er kunnen spierontspanners voorgeschreven worden, maar er kan ook medisch ingegrepen worden. De spieren van de slokdarm kunnen opgerekt worden door een ballonnetje in te brengen of ze kunnen worden gekliefd, wat betekent dat ze worden ingesneden. Dit doet de spieren ook ontspannen.

Hulp om van stress af te komen?

Misschien vind je het moeilijk om zelf van je stress af te komen en is het fijn om hier hulp bij te krijgen. Je bent niet de enige die dit moeilijk vind. Veel mensen starten wel met ontspanningsoefeningen, maar dit een langere tijd doorzetten haken er veel af.

Een andere manier om van jou stress af te komen is door hulp te gaan zoeken. Dit kan bij de huisarts of een psycholoog, maar kan ook door bijvoorbeeld een goede cursus te volgen.

Als ik een echt goede cursus mag aanbevelen dan raad ik de cursus Nooit meer Zorgen of Stress van Frank de moei aan. Dit is een cursus die door velen erg positief wordt ervaren waaronder ikzelf.

De cursus kan je helemaal op eigen tempo volgen en doe je gewoon vanuit huis. Ik heb hier ook een review over geschreven. Als je meer wilt weten wat de cursus precies inhoud dan kan je mijn Nooit meer Zorgen of Stress review lezen of neem een kijkje op de website van Frank.

E Cursus Nooit meer Zorgen of Stress

Meer informatie over de cursus Nooit Meer Zorgen of Stress?

Al meer dan 10.000 mensen zijn je voorgegaan!

JA! IK WIL VAN MIJN STRESS AF!

Misschien vind je dit ook interessant?

Wil je van je stress af en ontspannen zijn?

Dan kan dit wel eens dé oplossing zijn!

JA! IK WIL GEEN STRESS MEER!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *