Stress symptomen – Heb jij last van stress?

Welke stress symptomen zijn er en bij welke moet je extra opletten?

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Last van stress symptomen? In dit artikel lees je welke stress symptomen er zijn en bij welke symptomen je extra moet opletten.

stress symptomen herkennen

Iedereen kent het wel… stress. Maar wat zijn nou de meest voorkomende stress symptomen en bij welke symptomen van stress moet je actie ondernemen?

Veel mensen hebbende symptomen van stress te laat door en ook jij. Dat is niet erg want stress komt sluipend je leven binnen waardoor mensen het vaak pas doorkrijgen als het hun leven gaat beïnvloeden.

Om de vraag te beantwoorden of jij stress hebt, heb ik de meest voorkomende stress symptomen op een rijtje gezet.

Inhoudsopgave

Heb ik stress?

Of jij stress hebt kan ik niet beantwoorden. Vaak hebben mensen beginnende stress niet door en hier hoef jij je ook geen zorgen om te maken. Wel moet je op gaan letten als je de controle over stress kwijt raakt. Dit noemen we ook wel ongezonde stress en het spreekt eigenlijk al voor zich dat dit dus niet gezond voor je is.

Heb je het gevoel dat het neigt naar ongezonde stress dan is het verstandig om hier iets aan te doen. Stress en de vervelende symptomen gaan helaas niet vanzelf weg. Om zelf een inschatting te maken of jij last van stress symptomen hebt, heb ik de meest voorkomende symptomen van stress hieronder voor je neergezet.

Lichamelijke stress symptomen

De lichamelijke symptomen van stress worden vaak eerst gekoppeld aan een aandoening waardoor je naar de huisarts gaat. Je ondergaat allemaal onderzoeken maar er is niets te vinden.

Doordat er niets gevonden word ga je je meer zorgen maken wat de spanning alleen maar erger maakt. Dit zijn de meest voorkomende lichamelijke symptomen die veel op fysieke aandoeningen lijken maar eigenlijk gewoon door stress worden veroorzaakt.

Hoofd, nek en rugklachten

Bijna iedereen die stress heeft krijgt wel last van hoofd, nek of rugklachten. Doordat je erg gespannen bent en onbewust spieren aanspant raken deze overbelast en krijg je spierpijn.

Spierpijn vrouw door stress

Deze spierpijn komt vaak voor in de schouders en nek wat hoofdpijn met zich meebrengt. Hoofdpijn door stress wordt ook wel eens beschreven alsof er een gespannen band om het hoofd zit.

Moe en slapeloosheid

Zoals ik je hierboven heb verteld is je lichaam erg gespannen door stress. Dit komt omdat je erg op je hoede bent en in een soort overlevingsmodus staat. Als je geen rust neemt dan is dit erg vermoeiend voor je lichaam en raak je uitgeput.

Vaak blijft ook ‘s nachts je lichaam erg onrustig. Dit gebeurd doordat je de hormonen cortisol en adrenaline aanmaakt. Deze hormonen zorgen ervoor dat je bij het maximale vragen van je lichaam blijft functioneren.

Doordat je teveel van deze hormonen aanmaakt blijf je ‘s nachts op volle toeren draaien, erg onrustig en kan je moeilijk in slaap vallen en blijven.

Als je hier langdurig mee blijft lopen dan kan dit leiden tot een burn-out en psychische klachten. Elk mens heeft een goede nachtrust nodig om jezelf weer op te laden.

Hartkloppingen door stress

Door stress krijg je niet alleen last van spierpijn en raak je oververmoeid maar het kan je ook doen denken dat er iets mis is met je hart. Door deze gedachte wordt de stress alleen maar erger omdat je je ongerust maakt.

Stress zorgt ervoor dat je in een overlevingsmodus staat en klaar bent om te vluchten. Hierdoor pompt het hart meer zuurstof door het bloed wat een erg beangstigend gevoel kan geven. De symptomen van stress kunnen verschillende oorzaken hebben. Als je meer wil weten over hartkloppingen raad ik je aan het artikel hartkloppingen door stress te lezen.

Als je last van hartkloppingen hebt kan het nooit kwaad om een afspraak bij de huisarts te maken. Al is het alleen maar om je gerust te stellen of de stress symptomen te bevestigen.

Buikpijn, kramp en misselijk

Door stress gaat de spijsvertering op een laag pitje waardoor je last van buikpijn, kramp en misselijkheid kan ervaren.

Buikpijn door stress

Deze maagklachten door stress worden veroorzaakt doordat je lichaam in de overlevingsmodus staat wat een vecht- en vluchtreactie veroorzaakt. Hierdoor gaat de spijsvertering omlaag en al je overleving zintuigen worden beter.

Trillingen in de spieren

Stress veroorzaakt spanning in spieren en door overbelasting kunnen deze gaan trillen. Dit kan in je handen zijn maar ook in je oogleden, lippen, borst en meer.

Als je wel eens naar de sportschool gaat dan heb je vast wel eens meegemaakt dat je armen of benen trillen na het sporten. Dit is het zelfde met spierspanning door stress.

Moeilijk eten door stress

Ook het moeilijk eten komt door het onbewust aanspannen van spieren. Door het aanspannen van de spieren in je nek kan je het gevoel krijgen alsof je een brok in je keel hebt.

Door dit brokgevoel (ook wel globusgevoel) ga je meer met je gedachten naar je keel, hierdoor wordt het brokgevoel versterkt. Als je nu iets wil eten dan ben je natuurlijk bang dat dit blijft hangen.

Door deze gedachtes en het blijven aanspannen van de keel spieren ga je steeds moeilijker eten. Slecht eten is voor niemand goed en doet je psychische gezondheid ook niet ten goede.

Om van dit gevoel af te komen kan je ontspannings en ademhalings oefeningen doen. Zelf heb ik ook veel last van dit gevoel gehad en ik kan je vertellen als je hier niets aan doet wordt het alleen maar erger.

Psychische stress symptomen

Psychische stress symptomen zijn erg vervelend en kunnen ook wel als één van de ergste symptomen van stress worden genoemd. Het is moeilijk uit te leggen en voor mensen erg moeilijk te begrijpen als het ”tussen je oren” zit.

Stress symptomen vrouw

Mensen begrijpen het vaak niet tot dat ze er zelf een keer mee te maken krijgen. Gelukkig worden psychische klachten wel steeds meer geaccepteerd in onze samenleving.

Stemmingswisselingen, huilen en/of neerslachtig

Door teveel ongezonde stress kunnen we last krijgen van stemmingswisselingen. Je zou dan moeten denken aan spontane huilbuien, erg negatief denken en depressief zijn.

Deze stemmingswisselingen komen doordat je meer dan normaal cortisol aanmaakt. Volgens onderzoek krimpt de hippocampus door stress en de hogere aanmaak van cortisol. Hierdoor ben je vatbaarder voor negatieve gedachtes en raak je sneller overprikkeld.

Concentratie en geheugenverlies

Concentratieproblemen zijn erg vervelend. Vooral op je werk, school of als je probeert een gesprek te volgen zijn deze symptomen van stress erg vervelend. Omdat je zelf vaak door hebt dat je moeite heb met concentreren ga je er aan irriteren waardoor de stress nog erger word.

Dit komt doordat je lichaam in de overlevingsmodus staat waardoor je meer op je omgeving let en meer prikkels binnenkrijgt. Hierdoor raak je dus sneller afgeleid en gaan je gedachtes van het één naar het ander.

Ook kan je door stress last van geheugenverlies krijgen. Dit komt ook weer door de extra aanmaak van cortisol en verminderd de activiteit in de prefrontale cortex.

geheugenverlies door stress

Dit zorgt er onder andere voor dat je dingen minder goed kan onthouden, maar gelukkig komt dit weer goed als de stress symptomen afnemen.

Piekeren en nergens zin in

Stress brengt veel negatieve gedachtes met zich mee en deze blijven vaak in een visuele cirkel door je hoofd gaan. Het is dan logisch dat je ook steeds meer gaat piekeren over van alles en dat je steeds minder zin hebt om iets te ondernemen.

Ook dit komt weer omdat je lichaam in de vecht of vlucht stand staat. Hierdoor gaat alle energie daar naartoe en is er geen energie over om te ontspannen of leuke dingen te gaan doen.

Zweverig, verward of duizelig

Door de stress word het lichaam overbelast en nemen de hersenfuncties af. Doordat de hersenfuncties verminderen kan je een verward en duizelig gevoel krijgen.

Ook het normaal ademen met stress gaat vaak niet goed. Je moet dan denken aan korter achter elkaar ademen of boven in de borst ademen. Dit kan ook zorgen voor een duizelig en zweverig gevoel. Ontspannen en via de buik ademen is echt de sleutel om hier minder last van te krijgen.

Paniek door stress

Paniek door stress… hier kan ik een heel lang verhaal over typen, maar ik doe dit wel een keer in een apart artikel. Zelf heb ik namelijk langer dan een jaar met paniek door stress gelopen.

Paniek is heel erg vervelend en al helemaal omdat dit niet uit te leggen valt aan de mensen om je heen. Artsen zeggen ook altijd; je moet het over je heen laten komen… en dan hoor ik jou denken dat gaat mij echt niet lukken.

Ik snap je helemaal. Je hebt het gevoel alsof je geen lucht krijgt alles draait om je heen en het liefste wil je schreeuwen en wegrennen. Toch moet ook ik jou zeggen; probeer te ontspannen en laat het over je heen komen dan is het met een kwartiertje weg.

Het is heel moeilijk en eng dat weet ik, maar het helpt echt!

Alarmerende stress symptomen

Nu vraag jij je natuurlijk af wanneer je stappen moet ondernemen om je stress te verminderen? Eigenlijk kan ik je al vertellen als je opzoek bent naar een antwoord waarom jij je zo voelt en komen de bovenstaande stress symptomen je bekend voor dat je al moet gaan ontspannen.

Zijn er meerdere symptomen en vooral psychische stress symptomen die je bekend voorkomen dan ben je eigenlijk al in een vergevorderd stadium van hevige stress.

Stop stress symptomen en relax

Ik raad je dan ook aan om een ontspanningscursus te volgen of naar je huisarts te gaan voor een doorverwijzing naar een specialist.

Als je niets aan de symptomen van stress doet dan gaat het niet vanzelf over en wordt het alleen maar erger. Dit kan uiteindelijk tot een burn-out en tot een langdurig herstelplan lijden.

Nooit meer zorgen en stress

Je stress verminderen is altijd goed en al helemaal als er stress symptomen in dit artikel staan die jou bekend voorkomen. Het is natuurlijk belangrijk dat je dit goed aanpakt.

Je kan naar je huisarts gaan en vragen of je doorverwezen kan worden naar een psycholoog of een goede thuis cursus volgen. Zelf heb ik beide gedaan… ik ben zelfs naar 3 verschillende psychologen geweest.

Ook heb ik een thuis cursus gevolgd. Deze cursus was van Frank de Moei. Dit is een cursus om van je zorgen en stress af te komen en heeft mij heel veel geholpen.

De cursus zorgt ervoor dat je beter met je dagelijkse zorgen en stress kan omgaan en zelfs kan zorgen dat je er eigenlijk helemaal geen last meer van hebt.

De keuze is helemaal aan jou, maar ik raad jou wel aan als je last heb van de symptomen van stress om hier iets aan te doen.

E Cursus Nooit meer Zorgen of Stress

Meer informatie over de cursus Nooit Meer Zorgen of Stress?

Al meer dan 10.000 mensen zijn je voorgegaan!

JA! IK WIL VAN MIJN STRESS AF!

Misschien vind je dit ook interessant?

Wil je van je stress af en ontspannen zijn?

Dan kan dit wel eens dé oplossing zijn!

JA! IK WIL GEEN STRESS MEER!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *