Stress tijdens de zwangerschap

Is het gevaarlijk en wat doet het met je ongeboren baby?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Stress tijdens de zwangerschap? We weten allemaal dat stress een negatieve invloed kan hebben op je gezondheid. Maar wat zijn de gevolgen van stress terwijl je zwanger bent?

Stress tijdens de zwangerschap

Wat betekend stress tijdens de zwangerschap voor jouzelf en je ongeboren kind? Als je je gestrest voelt tijdens de zwangerschap is dat een extra grote zorg voor je. Je moet nu niet alleen op jezelf letten, maar ook op je kind.

We weten vaak wel dat stress een negatieve invloed op onze gezondheid heeft. Maar wat kan dit tijdens de zwangerschap voor gevolgen hebben? In dit artikel leg ik je precies uit wat stress tijdens de zwangerschap met jou of de baby kan doen.

Inhoudsopgave

Stress terwijl je zwanger bent

Het kan geweldig voelen dat je zwanger bent. Toch komt er ook enige spanning bij kijken.

Een kind krijgen is iets dat grote veranderingen in je leven met zich meebrengt en een hoop verantwoordelijkheden. Tijdens de zwangerschap zijn er drie soorten stress waar je last van kunt hebben.

Zwangerschapsgerelateerde stress

Je kunt je zorgen maken om de bevalling die je moet doorstaan. De eerste paar maanden van de zwangerschap kun je ook angst voelen om een miskraam te krijgen.

Later moet je je huis klaarmaken voor de baby en je leven zal volledig anders worden als je een kind hebt. Misschien moet je je werk met het ouderschap combineren en levert dat zorgen op.

Zwangerschaps stress

Ook in je lichaam voel je van alles, je kunt last hebben van kwaaltjes en pijntjes, misselijk en vermoeid zijn en emotioneel raak je vaak ook uit balans. Dit alles valt onder zwangerschapsgerelateerde stress.

Kortdurende stress

Allerlei dagelijkse gebeurtenissen kunnen kortdurende stress veroorzaken. Meestal duurt dit niet lang, een kort moment tot een vervelende situatie die een paar dagen duurt. Denk aan een ruzie met een vriendin, een vervelend gesprek met een collega of een zieke partner.

Aanhoudende stress

Dan is er ook nog aanhoudende stress. Het gaat dan om stress die weken of zelfs wel maanden doorgaat. Je maakt je voortdurend zorgen en je voelt constant spanning.

In dit soort gevallen heb je bijvoorbeeld te maken met een relatie die niet goed loopt of heb je last van een depressie. Deze soort stress levert de meeste klachten op en kan voor problemen zorgen tijdens de zwangerschap.

Symptomen van stress tijdens de zwangerschap

Het kan lastig zijn om erachter te komen of je last hebt van stress. Sommige van de symptomen van stress komen overeen met normale zwangerschapsklachten. Als je hierover twijfelt, kun je altijd even advies vragen aan de huisarts.

Als je last hebt van stress, kun je de volgende symptomen ervaren:

 • Geïrriteerdheid
 • Veel huilen
 • Slecht slapen
 • Concentratieproblemen
 • Opgejaagd gevoel
 • Verlies van de eetlust of teveel eten
 • Harde buiken (oefenweeën)
 • Hoge bloeddruk
 • Hoofdpijn

Of je nu zwanger bent of niet, is langdurige stress niet goed voor je gezondheid. Vooral een hoge bloeddruk kan zowel voor jou, als voor de baby gevaarlijk zijn. Dit moet je tijdens een zwangerschap goed in de gaten (laten) houden.

Is stress tijdens de zwangerschap gevaarlijk voor de baby?

Uit onderzoek blijkt dat kortdurende stress geen problemen oplevert voor een zwangerschap. Je lichaam kan stress prima opvangen als dit niet te lang duurt.

Is stress gevaarlijk voor de baby

Het is een ander verhaal als het gaat om aanhoudende stress. Uit onderzoeken blijkt dat dit wel degelijk gevolgen heeft voor de baby, zowel voor als na de bevalling.

De gevolgen van aanhoudende stress tijdens de zwangerschap:

Beperkt de groei van het kindje

Stress kan er voor zorgen dat de baby minder zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Kinderen van moeders die veel stress ervoeren hadden gemiddeld een lager geboortegewicht dan kinderen van moeders zonder stress.

Ook kunnen deze kinderen te vroeg geboren worden. Alles bij elkaar kan stress er de oorzaak van zijn dat een baby zwakker is als hij geboren wordt.

Zwangerschapsvergiftiging

Een hoge bloeddruk kan leiden tot zwangerschapsvergiftiging. Deze term is eigenlijk misleidend, want het heeft niets met vergiftiging te maken. Je hebt een hoge bloeddruk als deze boven de 140 (bovendruk) en de 90 (onderdruk) komt.

Als je bloeddruk hoog is tijdens de zwangerschap, kunnen er bloedvaten beschadigd raken en daardoor kunnen er oedemen ontstaan (vochtophoping). Het bloed wordt stroperig en dik, wat ervoor kan zorgen dat organen minder goed doorbloed raken. Dit kan dus ook bij de placenta gebeuren, wat ervoor kan zorgen dat de baby niet goed groeit.

Een zwangerschapsvergiftiging kan ook ontstaan tijdens de bevalling. Dit wordt ook wel pre-eclampsie genoemd en is een gevaarlijke complicatie.

Zwangerschapsvergiftiging is niet altijd het gevolg van stress, er zijn meerdere oorzaken voor. Maar stress kan er wel degelijk toe bijdragen.

Gedragsproblemen bij de baby

Uit onderzoek blijkt dat stress vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap een negatieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van de baby. Dit kan de oorzaak zijn van gedragsproblemen, zoals ADHD of veel huilen (huilbaby).

Zwangerschapsstress gevolgen

Verminderde weerstand

Stress tijdens de zwangerschap kan bij een pasgeboren baby een verminderde weerstand veroorzaken. Dit kun je vooral merken in het eerste jaar, dan kan het kind vaker ziek worden.

Ontwikkelingsachterstand

Als de moeder veel last van stress heeft en dan vooral in de eerste maanden van de zwangerschap, kan dat een negatief effect hebben op de ontwikkeling van de hersenen van de baby. Dit kan tot uiting komen in:

 • Een lager IQ
 • Problemen op het gebied van de taalontwikkeling
 • Een vertraagde ontwikkeling
 • Angstproblemen
 • Autisme
 • Depressiviteit

Tips voor een stressvrije zwangerschap

Zoals je kunt zien is stress een serieuze risicofactor tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om stress zoveel mogelijk te vermijden, zodat je kind alle mogelijkheid krijgt te groeien en zich te ontwikkelen. Maar hoe pak je een stressvrije zwangerschap aan?

Beperk stress op je werk

Je bent sneller moe (zowel fysiek als mentaal) en je hebt nu de zorg voor je kind erbij. Probeer dus goed op je eigen grenzen te letten. Durf dus ook eens nee te zeggen.

Overleg met je werkgever als je werk te stressvol is. Het kan nodig zijn dat er enkele taken van je worden overgenomen. Misschien kun je deels vanuit huis werken. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Zorg voor ontspanning

Plan regelmatig momenten van ontspanning in (zowel thuis als op je werk). Neem even een paar minuten rust, luister muziek en kom in beweging. Je kunt ontspanningsoefeningen doen of bijvoorbeeld zwangerschapsyoga.

Maak je angsten en zorgen bespreekbaar

Heb je last van angst over de zwangerschap of de bevalling? Bespreek je angsten met je verloskundige of de huisarts. Deze kan je vaak geruststellen.

Als je je zorgen maakt over de periode na de bevalling, dan kun je alvast de hulp inroepen van vrienden of familie. Als je weet dat zij klaarstaan, dan kan dat heel geruststellend werken.

Plan niet teveel op een dag

Vaak willen we teveel en dat lukt niet altijd. Verspreid je taken zo dat je niet teveel op een dag hoeft te doen. En wees ook niet te perfectionistisch.

Probeer om soms de boel de boel te laten. Perfectionisme kan een te grote druk op je leggen en stressgevoelens veroorzaken.

Hulp om stress tijdens de zwangerschap te verminderen

Om van stress af te komen of in ieder geval wat te verminderen kost veel energie. Zwanger zijn kost zelf al veel energie laat staan dat je daarbij ook nog energie moet stoppen in het verminderen van de stress.

Het kan daarom erg veel helpen om wat hulp te krijgen. Dit kan door naar je huisarts te gaan en je te laten doorverwijzen naar een specialist, maar wat je ook kan doen is een thuiscursus tegen stress volgen.

Als ik jou een cursus mag aanbevelen dan raad ik je aan om eens de cursus van Frank te bekijken. Meer dan 10.000 mensen hebben deze cursus erg tevreden gevolgd.

Wat ik zelf één van de grootste voordelen vind is dat je 1 op 1 begeleiding krijgt en levenslang toegang hebt tot alle informatie.

E Cursus Nooit meer Zorgen of Stress

Wil je meer weten over de thuiscursus van Frank de Moei?

Meer dan 10.000 mensen zijn je al voor geweest!

JA! STUUR MIJ NAAR DE PAGINA VAN FRANK!

Misschien vind je dit ook interessant?

Wil je van je stress af en ontspannen zijn?

Dan kan dit wel eens dé oplossing zijn!

JA! IK WIL GEEN STRESS MEER!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *