Tips tegen stress: wat te doen als niets helpt?

Om stress DIRECT aan te pakken en indien nodig te verhelpen.

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Tips tegen stress nodig? In dit artikel geef ik je tips om je sneller te laten ontspannen én tips om stress vaker te voorkomen.

Tips tegen stress

Een manier vinden om je sneller te ontspannen als je gestrest bent. Dat willen we allemaal wel. Je zult zonder twijfel al wat lijstjes met tips tegen stress zijn afgegaan. Ze zijn er kortom genoeg op het internet.

Een quick fix tegen stress wordt zelden besproken. Net als tips die zich richten op het krijgen van minder stress in het algemeen. Want je kunt natuurlijk ook gewoon stress zoveel mogelijk voorkomen!

Ik heb mijn tips tegen stress in twee delen opgedeeld: ik geef je tips om je sneller te laten ontspannen én tips om stress vaker te voorkomen.

Oftewel, genoeg tips om de komende tijd mee aan de slag te gaan. En ik ga jou meenemen langs ieder advies dat ik voor je heb.

Helaas kan ik je niet garanderen dat deze tips jou gaan helpen. Stress kan namelijk tal van oorzaken hebben. Oorzaken waar je mogelijk zelfs niet van af weet.

Niet geschoten is echter altijd mis. Het zou daarom zonde zijn als je tenminste niet kort mijn tips tegen stress doorneemt. Ga snel verder!

Inhoudsopgave

Tips om sneller te ontspannen wanneer je gestrest bent

Idealiter zouden we een enkele handeling kunnen verrichten om direct van alle stress af te komen. Was het maar zo makkelijk.

De onderstaande tips kunnen aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de stresspieken. Ik kan het daarom ook niet laten ze minstens met je te delen.

Stop, sta stil of zit en denk

Veel van mijn tips tegen stress zullen simpel overkomen en dat zijn ze ook. En daarom is het nog erger als jij niet minimaal een deel van deze tips in je leven probeert toe te passen.

Op momenten dat je gestrest bent, is het lastig om je te herpakken en de stress van je af te laten vallen. Dit komt doordat we alles op hetzelfde moment willen oplossen.

Door te stoppen met waar je mee bezig bent, een comfortabele positie aan te nemen en na te denken wat je nu precies gestrest maakt, is het veel makkelijker om het dit probleem aan te pakken. Makkelijk toch?

Geef het een plaats en ga door

Als je weet wat je precies gestrest maakt, is het vaak niet mogelijk de oorzaak direct aan te pakken. Mocht je het probleem wel direct kunnen aanpakken is dit natuurlijk de beste optie. Is dit niet het geval? Dan is het tijd om de oorzaak een plaats te geven, te erkennen en accepteren om vervolgens door te kunnen gaan met dat wat echt belangrijk is.

Vrouw ligt ontspannen op bed

Plan tijd in om negatieve prikkels te verwerken

Het zal een van de lastigste tips zijn die ik je ga meegeven, maar toch wil ik deze tip je niet onthouden. Las iedere week een moment in dat je jouw stress opnieuw de revue laat passeren.

Wat heeft ervoor gezorgd dat je zo gestrest bent? Waar komen alle prikkels precies vandaan?

Door aandacht te besteden, op een daarvoor bestemd moment, kan je een stuk sneller en eenvoudiger stress een plaats geven.

Tips die ervoor zorgen dat je minder snel stress krijgt

Het is nog fijner als we ervoor kunnen zorgen dat je juist minder stress krijgt. Voorkomen is kortom beter dan genezen. En daar ga ik je met mijn tips mee proberen te helpen.

Benader situaties met een ruime blik

We zijn als mens geneigd om vaak te snel te oordelen. In veel gevallen trekken we het oordeel dat het misschien maar aan ons ligt. Dat terwijl dit absoluut niet zo hoeft te zijn.

Door situaties met een open en ruime blik te benaderen, voorkom je dat je conclusies trekt die misschien niet gerechtvaardigd zijn. We verbinden onze mening snel aan zaken die er helemaal niet aan hoeven te doen.

Ik motiveer je daarom om op een volledig andere manier situaties aan te pakken. Probeer pas je mening te bepalen wanneer je alle benodigde informatie voor je ogen hebt. Pas dan ben je echt in staat een situatie te beoordelen zonder dat je onnodig jezelf een slecht gevoel aanpraat.

Wees eerlijk tegen jezelf

In een enorm groot deel van de situaties waar we als mens in terechtkomen, hebben we al snel een oordeel klaar. De vorige tip liet je al weten hoe belangrijk het is om een ruime blik te hebben. Je blik verruimen is logischerwijs een lastige stap. Maar eerlijk zijn tegen jezelf? Dat is nóg een stap verder.

Je bent ondertussen al aardig ver in mijn lijstje met tips tegen stress gekomen. Deze tip is echter bepalend voor het gevolg.

Ontspannen vrouw op een stoel

We zijn zelden eerlijk tegen onszelf. Zelfs mensen die zelden stress ervaren, zullen zich met enige regelmaat betrappen op momenten waarin zij niet eerlijk tegen zichzelf zijn.

Hier kan je bijzonder eenvoudig verandering in brengen. We hoeven alleen maar eerlijk tegen onszelf te zijn. En dat is alles. Zijn we in staat om onze situatie te verbeteren? Dan is het aan jou om dat zelf te doen. We zijn verantwoordelijk voor alles wat we doen. En als we eerlijk tegen onszelf zijn, staan we achter alle keuzes die we maken.

Accepteer dat stress altijd aanwezig is

Een leven zonder stress bestaat niet en dat is iets dat we moeten kunnen accepteren. Hoe beter we echter met stress omgaan, onder andere door het te erkennen, hoe minder impact het zal hebben op ons dagelijkse leven.

Stress zal langzaamaan naar de achtergrond verdwijnen als je leert hier sterk op te reageren. Erken dat stress aanwezig is, geef het een plaats en pak het op een later moment aan. We zullen nooit volledig van onze stress kunnen aankomen. Maar we kunnen er wel beter mee omgaan.

De bovenstaande tips tegen stress geven je de handvatten om stress een andere invulling te laten geven in je leven. Hoe dieper jij je blijft verdiepen in de mogelijkheden om stress verder te decimeren, hoe dichter je in de buurt komt van een ‘stressvrij’ leven.

Nooit meer stress door een thuiscursus

De tips die ik je hier boven heb gegeven kunnen jou al een heel eind op weg helpen, maar niet iedereen kan zichzelf aansporen om iets ook echt met deze tips te gaan doen. Als je hier nou moeite mee hebt, heb ik misschien wel de tip waar jij echt wat aan hebt.

Ooit gehoord van Frank de Moei en zijn bewezen thuiscursus Nooit meer zorgen of stress? Frank is iemand die zeer gespecialiseerd is in het helpen bij mensen met stress of zorgen. Met zijn cursus leer je in 9 weken hoe je jou stress kan loslaten en dat allemaal vanuit huis!

Ben je benieuwd of dit iets voor jou is? Ik raad je aan om je dan eens in te lezen op zijn website.

E Cursus Nooit meer Zorgen of Stress

Meer informatie over de cursus Nooit Meer Zorgen of Stress?

Al meer dan 10.000 mensen zijn je voorgegaan!

JA! IK WIL VAN MIJN STRESS AF!

Misschien vind je dit ook interessant?

Wil je van je stress af en ontspannen zijn?

Dan kan dit wel eens dé oplossing zijn!

JA! IK WIL GEEN STRESS MEER!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *